Werkdruk verlagen in een ongemakkelijk tempo

werkdruk-in-een-ongemakkelijk-tempo,-Solkie-groei-door-te-vragen

Het is bijna een standaard antwoord als je aan iemand vraagt hoe het gaat: ‘Lekker druk’. En druk is prima. Zolang het niet te druk wordt. Het lastige is alleen dat er geen harde grens bestaat. Meestal verloopt het proces van lekker druk naar structureel te druk geleidelijk. Het is een glijdende schaal. We hebben het zelf niet in de gaten, want we raken er aan gewend en verleggen onze grenzen. Toch is structureel te druk niet goed. Integendeel. Het is een sluipmoordenaar die zorgt voor allerlei klachten en burn-out.


Werkdruk is van ons allemaal

Stress is de belangrijkste veroorzaker van ziekteverzuim en langdurig uitval. Naast het persoonlijk leed betekent het dus ook een enorme zorg en kostenpost voor werkgevers. Beide partijen, werknemer en werkgever, hebben er dus alle belang bij om werkstress buiten de tent te houden. En dat begint met het een gezamenlijk doel te maken, waarbij ieder een eigen rol en verantwoordelijkheid heeft. In dit artikel zetten we kort op een rijtje wat je allebei kan doen om de werkdruk binnen de perken te houden. Want – laten we eerlijk zijn – met wat werkdruk op zijn tijd is helemaal niets mis.


Werkdruk en werknemer

Als werknemer begint het met grenzen stellen. Zoals we al eerder stelden, sluipt een te hoge werkdruk er langzaam in. Beschouw jezelf als een elastiekje, dat heel ver kan oprekken. Maar als het te lang onder spanning staat, knapt het. Neem signalen van werkdruk serieus. Als je vakanties gaat overslaan of steeds vaker aan het overwerken bent, is het tijd om aan je eigen bel te trekken.

Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Vraag om hulp als het nodig is. Hulp als het werk te veel wordt, maar ook als het te moeilijk is. Maak het bespreekbaar als je vindt dat overwerk structureel wordt. Voor je het weet wordt het een “nieuw normaal” en wordt er gezegd dat je halve dagen werkt als je op een normale tijd naar huis gaat.

Zorg dat je in vorm bent. Als je fysiek en mentaal in een goede conditie bent, kun je meer aan. Gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende rust zorgen ervoor dat je fit bent op je werk. Dat maakt het werk gemakkelijker en je productiviteit verbetert erdoor. Stress ontstaat al snel als je voortdurend het gevoel hebt dat je je werk niet af krijgt.


Werkdruk en werkgever

Het beste wat je als werkgever kunt doen, is de werknemer zelf de verantwoordelijkheid geven voor plezier in het werk. Ga het gesprek aan en vraag wat de werknemer van je nodig heeft om op een plezierige wijze zijn of haar werk te doen. En geef daar vervolgens gehoor aan.

Uit tal van onderzoeken blijkt dat autonomie een belangrijke factor is voor werkgeluk. Als werknemers de mogelijkheid hebben om zelf hun werkzaamheden in te delen en invloed kunnen uitoefenen op de werktijden en het verlof, dan resulteert dat in minder stress en verzuim.

Een andere factor die een grote rol speelt, is vertrouwen. Als werknemers het gevoel hebben dat besluitvorming transparant is en de informatievoorziening volledig en op tijd, groeit het vertrouwen in de werkgever. Zorg ook voor duidelijke verwachtingen ten aanzien van taken en verantwoordelijkheden. Vertrouwen is een voorwaarde voor een open cultuur, waar ruimte is om veilig te kunnen communiceren met elkaar.

Biedt medewerkers perspectief. Als het een periode veel drukker is dan normaal, biedt dan het perspectief van beloning en rust. Ga wat leuks doen met elkaar op vrijdagmiddag onder werktijd als het weer kan. Geef eens wat extra’s voor het thuisfront omdat ze hun vader, moeder of partner wat vaker hebben moeten missen. Geef het liefst een beleving.

Een ander perspectief zijn doorgroeimogelijkheden. Biedt medewerkers een loopbaanpad. Als dat er niet direct is, kan je ze cursussen en opleidingen aanbieden, waarmee ze hun kansen intern, maar ook extern, vergroten. De belofte van morgen zorgt dat je vandaag meer aankan.

 

Werkdruk meten

Te veel werkdruk of werkstress resulteert in verlamming en verzuim. Maar helemaal geen werkdruk is ook niet goed. Het is de kunst om een gezonde balans te vinden. Door regelmatig de verschillende indicatoren van werkdruk te meten, kun je die balans vinden en vasthouden. Bij Solkie hebben we daar ervaring mee en meten we onder meer de onderstaande onderwerpen.


Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
wkr-vrije-ruimte-2021,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

WKR Vrije ruimte 2024

De werkkosten regeling is verruimt. (update 12-2-2024) Je mag onder de werkkostenregeling een gedeelte van uw fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen

Lees meer
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?