Een bonus heeft impact wanneer het een beleving is
Het is de toekomst, een bonus in de vorm van een beleving, als het gaat om medewerkers motiveren en bevlogen houden. Belevingen en samenhangende bonussystemen blijken beter te werken. Beloningen worden beter onthouden als we mensen erop uit sturen, hen buiten brengen of iets te doen geven dat ze nog nooit gedaan hebben. Veel beter dan de klassieke geldbonus voor het harde werken of de behaalde doelstelling.
Een éénmalige geldbonus op je bankrekening is leuk, maar ben je al snel vergeten. Terwijl een keer uit eten met de directeur of een weekendje weg met je partner, vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Getallen vergeten we snel maar een beleving blijft beter hangen. Uit recente studies (door o.a. London School of Economics) blijkt dat een financiële bonus geen verbetering in de prestatie van medewerkers teweegbrengt. De prestatie blijft hetzelfde of verslechtert zelfs.
Kijk dit tien minuten durende filmpje, een RSA Animatie van Daniel Pink over de verrassende waarheid over wat ons motiveert, dat overigens al 15 miljoen keer bekeken is op Youtube.
Een bonus heeft betekenis nodig
Onderscheid maken in bonussen tussen toppers en gemiddeld presterende medewerkers heeft alleen zin als het betekenis heeft. Als het geen betekenis heeft gaan medewerkers hun gedrag niet veranderen.
Gartner heeft onderzocht dat een geldbonus alleen betekenis heeft voor mensen als het 50% hoger ligt dan die van collega’s. Top presteerders moeten dus 50% meer krijgen dan gemiddelde medewerkers om te zorgen dat de bonus betekenis heeft.
Kleine bonussen geven heeft helemaal geen zin, dat is wel duidelijk. Maar hoge bonussen geven is wellicht ook een verspilling. De impact op de prestaties is namelijk ook discutabel zoals we zagen op het filmpje van Daniel Pink.
Terwijl ervaringen veel meer de potentie hebben om van betekenis te zijn, passend bij iemands interessegebied. Denk bijvoorbeeld aan mooie betekenisvolle belevenissen zoals een saunabezoek, naar de Efteling met 4 personen of naar een sportwedstrijd.
Een voorwaarde om een beleving bonussysteem vorm te geven is daarom peilen wat mensen interessant vinden of mogelijk interesseert. Nieuwe ervaringen of verrassingen kunnen vaak een nog grotere impact hebben op de beleving en geven daarmee nog meer betekenis.
Bonus: de sociale impact van een beleving geven
Ontvangen, geeft iemand een mooie, inspirerende of uitdagende ervaring. Mensen delen ervaringen en tegenwoordig doen mensen dat online. Dit brengt je merk tevens weer in een positief daglicht buiten de organisatie. Intern zijn medewerkers tevens veel eerder geneigd om dat extra stapje te zetten om ook dat uitje te krijgen, net als hun collega.
Dus weet je al welke beleving bonus jij gaat geven aan je medewerkers? Via Solkie kun je impact van je beleving bonus meten en de betrokkenheid verhogen door een poll te houden waar mensen het meest warm voor lopen.
Wat je ook gaat kiezen. Zorg ervoor dat het een fantastische beleving is die ze nooit meer gaan vergeten en met al hun vrienden delen.
Meer inzicht in hoe medewerkers hun werkplek beleven? Ervaar zelf hoe het medewerkersonderzoek van Solkie gaat.
Helemaal waar. Als manager heb ik ervaring met bonussen uitkeren. De klassieke bonussen, de geldbedragen leiden inderdaad niet automatisch tot hogere prestaties. En vaak ook maar een korte periode dat de bonus motiveerde (externe motivatie). Toen ik het gesprek aan ging met medewerkers wat zij wilde bereiken en dat dit bereik kon worden met de bonus werd verschoof doel waarin veel motivatie zat (interne motivatie). Zo wilde iemand bijvoorbeeld een keukenrenovatie en een ander een opleiding. Het gehele jaar door bleef dit een driver en heel makkelijk op te roepen in de gesprekken.
Groet, Mattheus
Beste mattheus, dank voor je toevoeging. Mooie integratie van een geldbonus en een beleving als bonus. Groet, Niels