Tips over minder Werkdruk

Werkdruk is een relatief begrip. Wat voor de een prima workload is of een stimulerende werkomgeving, kan voor de ander een bron van stress zijn. Waar we het hier dan ook over hebben, is de ervaren werkdruk. Het gaat dus om de individuele beleving. Wat veroorzaakt bij jou werkdruk en wat kan je er tegen doen? Dat is waar het hier om gaat. En het is belangrijk, want het langdurig ervaren van werkdruk, kan leiden tot allerlei klachten met ziekte of burn-out als mogelijk resultaat.

 

Oorzaken van werkdruk

Het ervaren van werkdruk kent talloze oorzaken, maar is uiteindelijk het resultaat van onbalans. De inspanning en energie die wordt geleverd, wordt onvoldoende gecompenseerd. Het kan zijn dat je teveel werk hebt of dat het je niet duidelijk is waar je nou precies verantwoordelijk voor bent. Als je dan geen steun krijgt van je leidinggevende of je tijd niet zelf kan indelen, kan dat voelen als werkdruk. Persoonlijk omstandigheden kunnen dit ook beïnvloeden. Als je privé zorgen hebt, heeft dat gevolgen voor wat je aankan op je werk. Ook kan het zijn dat je over onvoldoende competenties beschikt om je werk te kunnen doen. Er zijn dus tal van factoren die uiteindelijk bepalen hoe de balans voor je uitslaat; het verschil of je werk je energie oplevert of alleen maar energie kost.

 

Wat kan je zelf doen tegen werkdruk?

Je kan jezelf wapenen tegen het ervaren van een te hoge werkdruk. Sommige dingen zijn niet van vandaag op morgen te veranderen en dan zul je op zoek moeten naar manieren en middelen die het effect voor je kunnen verlichten. Een paar handreikingen:

Gemotiveerder werken? Lees via onderstaande linkjes meer tips.

 

Heb je zelf nog tips voor om minder werkdruk te ervaren?

Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?