Tips over waardering en erkenning

Ieder mens heeft behoefte aan erkenning en waardering. Erkenning wil in deze zeggen dat gezien wordt wat je doet en wat je betekent voor iemand of de organisatie. Waardering is het krijgen van positieve feedback op wat je doet en wat je betekent. In Nederland zijn we er niet zo scheutig mee. In onze Calvinistische cultuur zijn we eerder geneigd om te benoemen wat niet goed is. Het glas is vaker halfleeg dan halfvol.

Het belang van waardering en erkenning

Wat je aandacht geeft, groeit. Zelfs Maslow wist al dat waardering en erkenning tot de primaire levensbehoeften van de mens behoren. Als je het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt, draagt dat bij aan je werkgeluk. Je gaat met meer plezier naar je werk en je presteert ook beter. En dat heeft weer een positieve uitstraling naar je collega’s. Gebrek aan waardering en erkenning is de belangrijkste reden waarom mensen van baan veranderen. Als jij dus graag wilt dat je collega’s samen met je blijven werken, zorg er dan voor dat ze van jou de erkenning krijgen die ze verdienen en het gevoel hebben dat jij ze waardeert. Want het is een groot misverstand dat complimentjes alleen kunnen worden gegeven door leidinggevenden.

 

Hoe deel je erkenning en waardering?

Wat je geeft, krijg je terug. Als jij dus weet hoe je anderen het gevoel geeft van erkenning en waardering, dan zul je zelf ook eerder ontvangen van anderen. Hierbij een aantal tips hoe je dat kan aanpakken:

Heb je zelf nog tips om meer waardering en erkenning te geven of te krijgen?

Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?