Tips over communicatie en informatievoorziening

Communicatie gaat hier over het uitwisselen van informatie tussen twee of meer leden van een organisatie. Onder informatievoorziening verstaan we het geheel van mensen, middelen en maatregelen dat wordt ingezet voor de informatiebehoefte in een organisatie. Het klinkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar toch zijn er maar heel weinig organisaties waar zowel de onderlinge communicatie als de algehele informatievoorziening optimaal zijn.

 

Het belang goede communicatie en informatie

Goede communicatie is essentieel voor een organisatie. Alleen als de communicatie zowel horizontaal als verticaal in orde is, kan je goed met elkaar samenwerken, snel inspelen op interne en externe veranderingen en is het voor iedereen helder wat er moet gebeuren en waarom. Vooral dat laatste is ook afhankelijk van de kwaliteit van de informatievoorziening, dat ervoor moet zorgen dat iedereen is voldoende is aangesloten. Wat communicatie zo lastig maakt, is dat er altijd sprake is van een zender en een ontvanger, die elk hun eigen normen, verwachtingen en referentiekaders hebben. En dan kan er ook nog allerlei ruis ontstaan tijdens het communicatieproces.

 

Wat kan je zelf bijdragen aan goede communicatie?

Hoewel het best lastig is om goed te communiceren en zelfs professionals er regelmatig moeite mee hebben, kan je toch het een en ander doen om het communicatieproces te verbeteren.

Gemotiveerder werken? Lees via onderstaande linkjes meer tips.

Heb je zelf nog tips over communicatie en/of informatievoorziening?

Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?