Verzuim percentage berekenen

Het verzuim percentage of ziekteverzuimpercentage kan een goede indicator zijn voor de “gezondheid” van een organisatie.

Je kan het verzuim percentage berekenen door het totaal aantal verzuimde kalenderdagen te delen door het totale aantal beschikbare kalenderdagen van alle werknemers tezamen en de uitkomst met honderd te vermenigvuldigen.

Het CBS hanteert twee manier van berekenen. Zolang je beide consequent toepast gaat het goed.
1. Het totaal aantal ziekte-/verzuimdagen van de werknemers, in procenten van het totaal aantal beschikbare werkdagen van de werknemers in de verslagperiode.
2. Het totaal aantal ziekte-/verzuimdagen van de werknemers, in procenten van het totaal aantal beschikbare kalenderdagen van de werknemers in de verslagperiode.

Het CBS neemt aan dat deze twee wijzen van berekenen tot gemiddeld dezelfde ziekteverzuimpercentages leiden.

Vul de ontbrekende gegevens in en bereken zelf het verzuim percentage. Is het verzuim hoger dan 3 procent dan heb je te maken met een bespaar potentieel. Te hoog verzuim wil namelijk zeggen dat er kosten gemaakt worden waar geen productiviteit tegenover staat. Verzuim naar beneden krijgen heeft vooral met het vergroten van de arbeidsmotivatie te maken en minder met de daadwerkelijke gezondheid van medewerkers.

Wil je sturen op motivatie, betrokkenheid en werkdruk beleving? Meet dan, gemakkelijk en interessant voor medewerkers, maandelijks via Solkie deze onderwerpen. Zien hoe het werkt?

Meer lezen over medewerkersonderzoeken.

Disclaimer Solkie B.V. kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele gevolgen van uitslagen en/of berekeningen.

Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?