Met een dienstverband van gemiddeld 10,5 jaar spannen Nederlanders wereldwijd de kroon als het gaat om loyaliteit naar de werkgever. Alleen België en Duitsland kent nog langere dienstverbanden. Maar met de toenemende ‘war for talent’ loop je als bedrijf het risico om gewaardeerde medewerkers kwijt te raken. Het is daarom belangrijk dat je als werkgever continu blijft investeren in het geluk van je personeel. Dat doe je onder meer door ervoor te zorgen dat een werknemer zich betrokken voelt, hem voldoende waardering te geven en vertrouwen uit te spreken door een zekere verantwoordelijkheid te geven. Maar er zijn meer mogelijkheden om te werken aan het geluk van je medewerkers.
Boodschappenlijstje werkgeluk
Je krijgt van mij een soort van boodschappenlijstje met hapklare recepten voor de dagelijkse dosis werkgeluk. Van uitgebreid koken tot lekker eenvoudig en gezond snacken. Vers gehaald uit de wetenschap en eerst voorgeproefd in de praktijk. Negen tips waarmee je direct kan beginnen, zonder dat het gênant wordt. Maak jezelf en je collega’s net wat gelukkiger.
Alle ingrediënten van het lijstje kan je prima los gebruiken. Maar in combinatie en de juiste bereiding wordt het sterrenniveau. Combineer, proef en creëer je eigen geluksrecepten. Af en toe iets laten aanbranden of laten mislukken, hoort er ook bij. Het maakt niet uit. Gewoon verder gaan en genieten van het proces en vooral leren!
Volgens verschillende onderzoeken zijn er negen ingrediënten die jou gelukkig kunnen maken op je werk. Bij elke ingrediënt krijg je een recept uit de praktijk. Eet smakelijk en geniet ervan!
Mix van jezelf en omstandigheden
Oh ja, voor we beginnen nog even iets filosofisch. Je kent het vast wel: je loopt ergens binnen en je voelt je meteen anders. Je voelt je blijer of juist droeviger. Dat maakt nu even niet uit. Mijn punt is dat omstandigheden of de omgeving ervoor kunnen zorgen dat je je anders voelt. Wat je misschien ook wel herkent, is dat je zo ontzettend blij of boos kunt zijn dat ongeacht de omgeving, je blij of boos blijft. Zo werkt het ook met de recepten. Sommige vergen iets van jezelf en andere recepten vergen iets van omstandigheden.
Mix jezelf met de omstandigheden en de juiste combinatie en dosering geeft werkgeluk.
-
Collega’s
Goede relaties met collega’s vormen de basis! Collega’s maken of kraken je werkplezier.
Zijn er nieuwe gezichten op de werkplek? Steek je hand een beetje uit, zodat zij jou een hand kunnen geven. Maak oogcontact, luister naar iemands naam en zeg die van jezelf. Maak een praatje als het er maar één of twee zijn.
Informeer regelmatig naar waar iemand mee bezig is. Loop eens naar een afdeling waar je nog niet bent geweest.
Onderhoud goede relaties met je collega’s.
-
Werkplezier
Het leven mag ook leuk creatief en verrassend zijn! Doe dus ook eens iets creatiefs of verrassends. Dat hoeft niet per se op het werk. Het gaat erom dat je jezelf ander gedrag aanleert en eens ‘out-of-the-box’ durft te denken en te doen.
-
Gezond lichaam
Een gezonde geest huist in een gezond lichaam! Ga dus eens fietsend naar je werk, neem vaker de trap, maak een wandeling tijdens de lunch of vergader staand. Tegenwoordig heb je ook fietsbureaustoelen. Maar dat is voor de echte liefhebber en voor anderen toch wel een beetje gênant.
-
Gevoelens uiten
Vind een taal voor verschillende emoties! Naar gevoel of buikpijn over iets wat iemand zei? Geef het zo snel mogelijk terug en maak het bespreekbaar. Vaak berust het op een misverstand. Vaak zijn de mensen er blij mee dat je het teruggeeft. Zo niet? Dan ben jij het in elk geval kwijt. Dat lucht lekker op en geeft weer ruimte.
Extra tip: benoem alleen de feiten en wat het met jou deed. Bijvoorbeeld: ‘We hadden een afspraak dat we samen aan het project zouden werken. Nu heb ik het gevoel dat je liever met iemand anders samenwerkt.’
Lees hier meer over hoe je moeilijke gesprekken, makkelijker kan maken
-
Zelfvertrouwen
Jezelf leren kennen, versterken en doen groeien! Doe eens een assessment om jezelf te beter te leren kennen. Of vraag collega’s om positieve feedback of vraag meteen om tips.
Feedforward is bijvoorbeeld een goede manier. Je vraagt 5 mensen of ze 3 tips voor jou hebben om beter te worden in bijvoorbeeld een vergadering leiden of een presentatie houden. Je hoort dus vooraf hoe jezelf voor de toekomst kan verbeteren of waar je rekening mee kan houden.
-
Open je geest
Ga op zoek naar nieuwe ervaringen en blijf leren! Jobrotatie was in de jaren 90 een buzz-woord. Tegenwoordig wisselen we gewoon regelmatig van baan. En daar zit natuurlijk wel iets in. Als je bijvoorbeeld eens op een andere afdeling of in een andere fase van het proces gaat werken of meekijken, kijk je ook weer met een frisse blik en nieuwe zin naar je eigen werk. Wellicht dat je ook nog een bijdrage kon leveren bij de plek waar je op bezoek was?!
Lees hier meer over waarom lerende organisaties altijd winnen.
-
Waarderen
Aandachtig, respectvol en dankbaar zijn! Wees dankbaar, zeggen de boeddhisten. En als ware geluksguru’s kunnen zij het weten. Dat wil niet zeggen dat je niet mag verbeteren en kritisch mag zijn. Maar wees ook tevreden met hoe het gaat en kijk daarnaast naar mogelijke verbeteringen. Dat geeft werkgeluk.
-
Veerkracht
Nieuwe doelen stellen en hoopvol in het leven staan! Bij tegenslag helpt het om nieuwe doelen te stellen. Ga ervan uit dat het in de toekomst beter gaat en zet je in om over de tegenslag heen te komen.
-
Zingeving
Een betekenis- en waardevol leven leiden! Doe werk wat zin en betekenis voor je heeft. Ga geen muur metselen, maar wees bezig om een kathedraal te bouwen. Ga niet de patiëntenadministratie invoeren, maar zorg ervoor dat patiënten en artsen de juiste informatie hebben, zodat patiënten de juiste behandeling krijgen en zo sneller genezen. Kijk dus naar wat jouw aandeel is in het grotere geheel.
Bij deze de 9 ingrediënten voor werkgeluk. Het fijne is dat als je hiermee leert werken, niet alleen het plezier op je werk zal toenemen, maar heel je leven een stuk aangenamer wordt. Levensgeluk! Wie wil dat nou niet. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en ik zou het geweldig vinden als je die aan mij wilt terugkoppelen. Succes!
Medewerkersonderzoek naar werkgeluk
Frequent medewerkersonderzoek kan een goed beeld geven van de status en ontwikkeling van het werkgeluk. Daardoor weet je wat werkt om werkgeluk te ontwikkelen binnen jouw organisatie. Meer werkgeluk is belangrijk want het leidt immers tot minder uitval, hogere productiviteit en een duurzame arbeidsrelatie. De unieke software van Solkie zorgt ervoor dat het interessant en leuk is voor medewerkers.