Eenvoudig frequent meten van medewerkerstevredenheid
Meten is weten. Vandaar dat we in onze moderne samenleving overal sensoren hebben die ons informeren over de stand van zaken en ons alarmeren als de omstandigheden uit de hand dreigen te lopen. Neem nou de temperatuur van de motor in je auto. Uiterlijk zie je daar niet zoveel aan, maar dankzij het metertje op het dashboard kan je in een oogopslag zien of de temperatuur binnen de veilige marges blijft. En zodra de temperatuur van de motor die marges overstijgt, gaat er een lampje branden. Je weet dan dat je actie moet ondernemen. Als het zo eenvoudig is, waarom doen we dat dan niet met medewerkerstevredenheid?
Voor het eerst gepubliceerd in juli 2018 en herschreven in augustus 2020.
Jaarlijks onderhoudsbeurtje
Om maar even binnen de metafoor van de auto te blijven… Stel je voor dat je het dashboard van de auto helemaal niet gebruikt (afplakken of eruit halen) en elk jaar of elke twee jaar naar de garage gaat om na te laten kijken of alles nog naar behoren functioneert. Zou je dat doen? Waarschijnlijk niet. Je auto is belangrijk voor je en daar moet je op kunnen vertrouwen. Daarnaast kan je niet aan de buitenkant van de auto zien of alles nog goed werkt. Als er iets mee aan de hand is, wil je dat zo snel mogelijk weten, zodat je meteen kan ingrijpen. Waarom doen we dat dan niet met medewerkerstevredenheid? Want ook daar wil je het liefst actie ondernemen als die tevredenheid onder niveau is.
Sales heeft het beter geregeld
Wat ik vaak zie bij commerciële bedrijven is dat ze prima op de hoogte zijn van de omzetcijfers. De meeste salesmanagers zijn in staat om dagelijks de ontwikkelingen in de verkoop te volgen. Ook andere relevante kengetallen als kosten en marges zijn met een klik op het beeldscherm beschikbaar. Op die manier kunnen ze meteen bijsturen. Daarnaast kunnen ze, door cijfers weg te zetten in de tijd, langetermijnprognoses maken. Allerlei invloeden, zoals seizoenen, economische indexcijfers, prijsontwikkelingen en consumentengedrag kunnen worden meegenomen in de modellen van sales. Die kengetallen in de rapportages laten resultaten zien. Maar het resultaat van wat eigenlijk?
Medewerkerstevredenheid is de hartslag van je organisatie
Mensen maken het verschil. Geen enkel bedrijf functioneert beter door cijfers. Alleen mensen kunnen ervoor zorgen dat er iets verandert. En mensen functioneren beter als ze het naar hun zin hebben. Als ze geïnspireerd raken door hun werk en gemotiveerd worden door hun managers. Mensen zijn minder snel ziek als ze de omstandigheden op het werk als aangenaam ervaren en als er een goede dynamiek is met collega’s. Als mensen zich betrokken voelen bij hun werk, gaan ze zich ook verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit en het resultaat. Maar hoe kom je er achter hoe iedereen in de wedstrijd zit? Wat de invloeden zijn van bepaalde maatregelen, seizoenen of vakantie? Dat leer je uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Medewerkerstevredenheid is de hartslag van je organisatie. En eigenlijk wil je elke dag de vinger aan de pols hebben. En het mooie is dat dat ook kan.
Onderzoek kan ook leuk zijn
Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om een vragenlijst van een aantal A4’tjes in te vullen. Maar goed, zo lang het een keer per jaar is en het een hoger doel dient, nemen we de moeite. Stel dat je in plaats van die vragenlijst één keer per maand een paar vragen krijgt, waar ook korte filmpjes en animaties aan zijn toegevoegd. Vragen die je binnen drie minuten kunt beantwoorden. Dat je medewerkerstevredenheid ook op een leuke en interessante manier kan meten, laat Solkie zien. En het fijne voor alle managers is dat je voortdurend weet wat er speelt in je organisatie en concrete tools krijgt aangereikt om de beleving van je medewerkers positief te beïnvloeden. En dat je cijfers krijgt waarmee je je eigen resultaten kan benchmarken.






kan je het ook terugbrengen naar bepaalde teams? zodat je verschillen in je organisatie kunt benoemen/zien?
Beste Richard, ja je kan het terugbrengen naar teams of locaties, afhankelijk van hoe we het vooraf instellen.