,

Wat is positieve psychologie?

Wat-is-positieve-psychologie,-Solkie,-Door-te-vragen

Positieve psychologie is een psychologische stroming die zich richt op wat mensen gelukkiger maakt. Zij richten zich dus niet op begrijpen of genezen van psychologische stoornissen maar op het verhogen van welbevinden en veerkracht.

 

Wat is positieve psychologie nu precies?

Het is ontstaan rond 2000 en grondlegger ervan is de Amerikaanse psycholoog Michel Seligman. De stroming bestaat dus nog niet zo heel lang. In tegenstelling tot de traditionele psychologie focust de positieve psychologie zich op het positieve in je leven. Ook het bedrijfsleven ziet steeds meer de voordelen van deze aanpak. Focussen op de sterke punten gaat gemakkelijker dan het verminderen van zwakke punten.

Positieve psychologie psychologen richten zicht dus op prettige emoties, positieve ervaringen, goede eigenschappen, fijne gedachten en gevoelens die je leven de moeite waard maken. Dit vergroot welzijn en vergroot de veerkracht. Kortom hoe help je mensen gelukkig te zijn.

Overigens betekent het niet dat je geen verdriet meer mag hebben of geen moeilijkheden kunt ervaren. Dat klinkt te simplistisch. De gedachte van de positieve psychologie is dat wanneer je je richt op de positieve zaken in je leven je beter in staat bent te dealen met tegenslag, pijn en verdriet. Dat klinkt op zich ook logisch, want positieve gedachten leiden tot positieve emoties en die voelen nu eenmaal fijner dan negatieve.

 

Oorsprong positieve psychologie

De inspiratiebron van Seligman voor de nieuwe psychologiestroming was zijn 5-jarige dochter Nikki, zo vertelde hij ooit in een interview.

Het was 1997. Seligman was in de tuin onkruid aan het wieden. Zijn dochtertje gooide het aangeharkte groen telkens spelenderwijs in de lucht. Hij raakte daardoor geïrriteerd. Toen hij Nikki erop aansprak antwoordde zij iets in de trant van: “Papa, weet je nog dat ik zoveel zeurde? Toen ik vijf werd, besloot ik dat niet meer te doen. Dat was best moeilijk. Maar als ik dat kan, dan kun jij ook stoppen met mopperen.”

Die opmerking veranderde de kijk van Seligman. Hij besefte niet alleen dat hij een enorme mopperkont was. Ook realiseerde hij zich dat de ‘traditionele’ psychologie een chagrijnige wetenschap is. Die legt de nadruk op het negatieve ofwel wat fout gaat en mensen dwarszit als angsten, depressies, trauma’s, afwijkingen enzovoort. Sindsdien is er veel veranderd. Het glas is halfvol. Hij richtte zich op mensen die bijvoorbeeld weigerden zich hulpeloos op te stellen in plaats van klassiek onderzoek te richten op de groep die zich hulpeloos voelt. Door onderzoek te doen naar wat mensen gelukkiger of veerkrachtiger gemaakt had ontstond de zogenaamde gelukswetenschap of positieve psychologie. Die inmiddels een eigen plek binnen de psychologie heeft veroverd.

 

Effecten positieve psychologie op je gezondheid

De afgelopen decennia groeide de belangstelling voor de positieve psychologie. Diverse studies laten inmiddels zien dat streven naar geluk een grote invloed heeft op je welzijn. Het heeft namelijk een positief effect op je gezondheid, relaties, werkgeluk en draagt zelfs bij aan een langer leven.

 

Welk effect heeft positieve psychologie op medewerkers?

Er zijn verschillende bewezen voordelen. Zo neemt onder andere de veerkracht toe, wordt het incasseringsvermogen vergroot en gaat het verzuim omlaag. Verder verkleint het de kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen en zijn medewerkers vitaler en overal is er meer werkgeluk.


Hoe pas je positieve psychologie toe in je team?

Een makkelijk oefening kan zijn om aan het einde van de week met elkaar drie zaken te benoemen die goed gingen. Laat teamleden benoemen waar ze blij, dankbaar of tevreden over zijn. Teamleden gaan vanzelf positiever in hun vel zitten. Wil je weten of je inspanningen ook zijn effect hebben? Meet maandelijks op een laagdrempelige manier de beleving van het werk van medewerkers. Probeer het nu zelf uit.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?