,

Werkgeluk op recept

Werkgeluk op recept, Solkie, Groei door te vragen

Hoe maakbaar is geluk? Is het af te dwingen? Bestaat er een recept voor? Onderzoeken naar werkgeluk wijzen uit dat we niet volledig de regie hebben over ons eigen geluk, maar dat er wel verschillende factoren zijn die het beïnvloeden. In dit blog zetten we een aantal van die beïnvloedbare factoren op een rijtje. Werkgeluk leidt immers tot minder uitval, hogere productiviteit en een duurzame arbeidsrelatie. Winst voor iedereen dus.

 

Selectie aan de poort

Een van de onderzoeken naar werkgeluk is verwerkt in ‘It’s time we work all happy’ van Robert Hall. Volgens hem begint werkgeluk al aan de poort. Wil je als werknemer plezier hebben in je werk, dan is de organisatie waar je werkt minstens zo belangrijk als de baan zelf. De cultuur van een organisatie moet bij je passen. Als dat niet zo is, gaat dat een tijdje goed, maar op de lange duur werkt het niet. En juist een goed contact en vriendschap met collega’s is een van de belangrijkste voorwaarden voor werkgeluk.

 

Gemeenschappelijke doelen

Iemand die ook een boekje opendeed over werkgeluk, is Ben Tichelaar. In een column heeft hij het over vier pijlers van werkgeluk, die op de Universiteit van Berkeley bekend zijn als PERK-model. Het gaat om purpose, engagement, resilience en kindness. Bij purpose gaat het om het hogere, gemeenschappelijke doel. Werkgever en werknemer moeten consensus hebben over waar het om gaat in het werkende leven. Als je werkgever er alles aan doet om op duurzame wijze te ondernemen, dan moet je daar als werknemer senang bij voelen. Heb je geen boodschap aan het milieu, dan zal je je meer op je plek voelen in een andere organisatie.

 

Aandacht en betrokkenheid

Wat je aandacht geeft, groeit. Het is een spreuk die je kan vinden in menig kinderdagverblijf of schoolgebouw. Op het werk is het niet anders. Werknemers voelen zich meer gewaardeerd als ze werk mogen doen dat aansluit bij hun ambities en interesses en als ze met enige regelmaat een oprecht compliment krijgen over hun werkzaamheden. En die waardering draagt enorm bij aan het werkgeluk. Hetzelfde gaat op voor betrokkenheid. Als een werknemer het gevoel heeft betrokken te worden bij beleid en besluitvorming of op zijn minst daarover op tijd en eerlijk wordt geïnformeerd, draagt dat enorm bij aan het draagvlak voor de gekozen koers en de loyaliteit naar de organisatie.

 

Regelmogelijkheden

Ben Tichelaar concludeert in zijn column dat het bij heel veel dingen draait om autonomie. ‘Wie doelbewust zoekt naar de positieve kanten van zijn werk, wie zelf beslissingen neemt over zijn loopbaan, wie bovendien niet te veel piekert en aardig is voor anderen, kan misschien wel overal gelukkig worden.’ Als werkgever kan je dat faciliteren door bijvoorbeeld werknemers de mogelijkheid te bieden zelf hun werkzaamheden en werktijden in te richten. Dat is geen recept voor werkgeluk, maar draagt er zeker aan bij.

 

Medewerkersonderzoek naar werkgeluk

Frequent medewerkersonderzoek kan een goed beeld geven van de status en ontwikkeling van het werkgeluk. Daardoor weet je welk recept bij jouw organisatie werkt om werkgeluk te ontwikkelen. Meer werkgeluk is belangrijk want het leidt immers tot minder uitval, hogere productiviteit en een duurzame arbeidsrelatie. De unieke software van Solkie zorgt ervoor dat het interessant en leuk is voor medewerkers.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
wkr-vrije-ruimte-2021,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

WKR Vrije ruimte 2024

De werkkosten regeling is verruimt. (update 12-2-2024) Je mag onder de werkkostenregeling een gedeelte van uw fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen

Lees meer
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?