Waarom een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek?

waarom medewerkerbetrokkenheid meten

HR-managers zien realtime tijdens een online medewerkersbetrokkenheidsonderzoek wat de organisatie drijft en waar zij op sturen door maandelijks online werkbetrokkenheid te meten. Als je niet weet waarop je stuurt, kun je ook niet bijsturen of zaken verbeteren. Bij Solkie in Leusden, vlakbij Amersfoort, voorzien we bedrijven van online vragenlijsten, waarin game-elementen aanwezig zijn en waarmee je werknemersbetrokkenheid meet. Hierdoor beantwoorden jouw medewerkers met meer plezier de vragenlijst en ontvangen zij een relevante terugkoppeling met persoonlijke tips. Wil jij weten hoe betrokken en bevlogen de mensen binnen jouw organisatie zijn? En belangrijker: waar je op kunt sturen om verder te groeien? Groei door vragen te stellen aan jouw medewerkers én ontvang vandaag nog feedback van je medewerkers door de enquête die de betrokkenheid meet.

 

Deze blog is gepubliceerd in sept 2018 en in mei 2021 geactualiseerd.

 

Waarom is het belangrijk om werkbetrokkenheid te meten met een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek?

Het is erg belangrijk dat je als organisatie betrokken medewerkers hebt. Deze werkbetrokkenheid kun je meten dankzij het betrokkenheidsonderzoek van Solkie. Betrokken werknemers zijn namelijk gemotiveerd en zetten zich voor de volle 100% in voor jouw organisatie. Bovendien zorgen ze voor 20% meer omzet dan niet-betrokken medewerkers. Een organisatie waar de betrokkenheid hoog is, heeft minder te maken met ziekteverzuim. Ook zijn medewerkers minder snel geneigd om jouw bedrijf te verlaten. Werkbetrokkenheid kun je onder andere goed meten door een online medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te laten voeren.

Wat is het meten van werkbetrokkenheid?

Voor een goed verloop binnen jouw organisatie is het belangrijk dat de betrokkenheid van de medewerkers hoog is en dat je dit regelmatig meet met een enquête. Dankzij ons online medewerkersbetrokkenheidsonderzoek, waarbij alle werknemers vragen beantwoorden, heb je snel alle informatie. Aan de hand van hun antwoorden op het online medewerkersbetrokkenheidsonderzoek, meten wij hoe ze over jouw organisatie denken en hoe het is gesteld met de werknemersbetrokkenheid. De kosten van dit onderzoek betalen zich zeker uit naarmate je meer resultaten behaalt tijdens het meten van werkbetrokkenheid door een online medewerkersbetrokkenheidonderzoek.

De vragenlijst over de betrokkenheid van je medewerkers geeft jou vele inzichten

Misschien denk je wel dat jouw medewerkers op de werkvloer tevreden en blij zijn met de gang van zaken binnen de organisatie. Door het meten van werkbetrokkenheid, kom je erachter of dat echt zo is. Je komt op die manier ook te weten hoe erg betrokken een medewerker bij jouw organisatie is. Er zijn namelijk verschillende niveaus van werknemersbetrokkenheid die je online kunt meten. We benoemen ze hieronder.

Affectieve betrokkenheid

Een medewerker die affectief betrokken is, staat compleet achter de visie en missie van de organisatie. Hij of zij heeft ook het idee dat hij/zij bij de organisatie past en wilt er graag blijven werken. Dit type medewerker vindt het belangrijk dat zijn of haar werkzaamheden bijdragen aan het succes van de organisatie. Bovendien is het voor hem of haar belangrijk om te weten dat de organisatie zijn inzet waardeert.

Normatieve betrokkenheid

Een medewerker met een normatieve betrokkenheid, zal zich schuldig voelen om de organisatie te verlaten. Hij of zij blijft eigenlijk alleen nog voor jouw organisatie werken, omdat hij of zij dat als zijn morele plicht ziet. De werknemer heeft dus nog nauwelijks of zelfs geen werkplezier.

Continuerende betrokkenheid

Bij continuerende betrokkenheid is een medewerker alleen maar bij jouw organisatie aan het werk, omdat hij of zij geen betere arbeidsalternatieven heeft. De primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bij jouw organisatie bijvoorbeeld beter dan bij een soortgelijke organisatie. Net zoals bij een normatief betrokken persoon, is het werkplezier bij iemand die continuerend betrokken is zo goed als weg.

Wat te doen bij normatief of continuerend betrokkenheid?

Als je de betrokkenheid meet met een enquête, kom je erachter of je medewerkers hebt die zich niet meer volledig inzetten voor jouw organisatie. Dit zijn misschien zomaar medewerkers van wie je het niet verwacht, omdat zij de schijn ophouden tijdens het werk. Het is erg fijn om te weten of je zulke medewerkers in jouw organisatie hebt. Probeer voor de desbetreffende werknemers het werken voor jouw organisatie weer leuk te maken. Een persoonlijk gesprek met elke medewerker die normatief of continuerend betrokken is, is vaak al een goed begin. Zonder het meten van de betrokkenheid ga je een gesprek wellicht nooit aan.

Handig inspelen op de betrokkenheid van medewerkers naar aanleiding van de vragenlijst

Neem een online onderzoek over medewerkersbetrokkenheid af onder jouw werknemers en speel na het meten handig in op de werkbetrokkenheid van medewerkers. Je krijgt na zo’n vragenlijst over de betrokkenheid van je medewerkers nieuwe inzichten waarmee je aan de slag kunt om als HR-manager binnen de organisatie zo goed mogelijk leiding te geven. Door goed in te spelen op te resultaten van het betrokkenheidsonderzoek, zorg je ervoor dat medewerkers betrokken blijven óf dat weer worden. Dat heeft natuurlijk alleen maar voordelen!

Vraag een offerte aan voor de enquête over de betrokkenheid van medewerkers

Bekijk welk pakket van Solkie het beste bij jouw organisatie past en start met het meten van werkbetrokkenheid. Wil jij graag een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek laten doen om de betrokkenheid van jouw medewerkers te meten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een offerte van vragenlijst, waarmee je de betrokkenheid van medewerkers meet. Stuur een e-mail naar info@solkie.nl of bel naar 0031-(0)6-45199325 en kom in contact met ons onderzoeksbureau.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Positief denken werkt, Solkie, groei door te vragen

Positief denken werkt

Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten. Een mooi voorbeeld is het onderzoek in een autofabriek, waar

Lees meer
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?