5 mei vrije dag

5-mei-vrije-dag,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Op 5 mei vieren wij Bevrijdingsdag, omdat in 1945 de bevelhebber van de Duitse troepen de implementatie van het document van de overgave op 4 mei tekenende. 4 mei? Ja, op 4 mei capituleerden de Duitse troepen van Denemarken, Noordwest-Duitsland en Nederland op de Lüneburger Heide. Het implementatiedocument van 5 mei werd getekend in Hotel De Wereld in Wageningen. Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag, net als Koningsdag. Maar terwijl (bijna) iedereen op Koningsdag een vrije dag heeft, is dat op 5 mei niet het geval.

 

Nationale feestdag

We hebben in Nederland dus twee nationale feestdagen, die ook nog eens vlak achter elkaar op de kalender staan. De meeste scholen proberen de beide feestdagen in de meivakantie te laten vallen. Omdat Pasen, en daardoor ook 40 dagen later Hemelvaart en Pinksteren, geen vaste data hebben, verschillen de meivakanties jaarlijks van school tot school. Ook ambtenaren zijn op 5 mei vrij en op alle overheidsgebouwen wappert de nationale driekleur. Voor de rest van Nederland geldt dat je mag vlaggen op Bevrijdingsdag. En of je vrij bent, hangt af van je cao.

 

5 mei verplichte vrije dag?

Terwijl Koningsdag voor bijna iedereen geldt als een verplichte vrije dag die je krijgt doorbetaald door je werkgever, is dat voor 5 mei dus niet zo. In de meeste cao’s is afgesproken dat eenmaal in de vijf jaar iedereen recht heeft op een betaalde vrije dag op 5 mei. Nu de viering van 5 mei, net als de herdenking op 4 mei, voor steeds meer mensen waarde heeft, gaan er ook steeds meer stemmen op om van elke 5 mei een nationale vrije dag te maken. Zeker gezien het feit dat we slechts twee nationale feestdagen hebben in Nederland, terwijl de meeste westerse landen er veel meer tellen.

 

Wat kun je als werkgever?

Als het niet in de cao is geregeld, kun je toch als werkgever ervoor kiezen om van Bevrijdingsdag een verplichte vrije dag te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook bedrijven die de dag na Hemelvaart als een verplichte vrije dag hebben aangewezen. Je moet dit wel schriftelijk overeenkomen met je werknemers(vertegenwoordiging). Je hebt dan de mogelijkheid om die dag, net als de lustrum versie elke 5 jaar, door te betalen of af te boeken van het aantal vakantiedagen.

 

Religieuze vrije dagen

Of je van elke 5 mei een vrije dag wilt maken, zal afhangen van de bedrijfseconomische omstandigheden, je branche, maar ook van je werknemers. Wat vinden zij belangrijk en zijn ze bereid om er eventueel een andere vrije dag voor in te ruilen? Zo zijn maar weinig mensen op de hoogte van de religieuze betekenis van Pinksteren. Toch zijn wel veel mensen gehecht aan een lang Pinksterweekend, omdat het voor velen de start is van het kampeerseizoen. En wat doe je met het Suikerfeest als een deel van je medewerkers islamitisch is? Als je organisatie en je branche de mogelijkheid bieden, is een flexibel cafetariasysteem voor verplicht verlof wellicht een passende oplossing.

Als je altijd wilt weten wat er onder je mensen speelt, kijk dan eens bij Solkie en probeer de demo uit.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?