Vitaliteit, de nieuwe religie op het werk

Vitaliteit, de nieuwe religie op het werk, Solkie, Groei door te vragen

 

Mijn oma zei vroeger regelmatig, als ze weer eens liep te stuntelen: ‘Ja, jongen, iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn.’

  

Het waren ware woorden en als je tegenwoordig om je heen kijkt, zie je allemaal mensen hun best doen om het natuurlijke proces van ouder worden te remmen of te keren. 150 jaar geleden werden mannen en vrouwen gemiddeld 72 jaar. Intussen hebben we daar ruim tien jaar aan toegevoegd. De prijs die we daarvoor betalen, is dat we ook langer mogen werken. Dat kan alleen als we zorgen dat we vitaal blijven en vandaar dat vitaliteit de nieuwe religie vormt op de werkvloer.

Wat is vitaliteit?

Wat verstaan we eigenlijk onder vitaliteit? Vraag het tien mensen en je krijgt tien verschillende antwoorden. Toch zullen bepaalde woorden regelmatig terugkomen, zoals fit en gezond. Peterson en Seligman hebben er in 2004 een definitie aan gewaagd: ‘Een vitaal persoon is iemand wiens levendigheid en geest niet alleen tot uitdrukking komen in persoonlijke productiviteit en activiteit; dergelijke individuen geven vaak aanstekelijke energie aan degenen waarmee ze in contact komen.’ Vitaliteit is dus meer dan alleen levenslust en enthousiasme. Het levert anderen positieve energie. Niet zo gek dus dat ze er op de werkvloer dol op zijn.

Oosterse wijsheden

De geschiedenis van levensenergie gaat ver terug in de menselijke beschaving. In het oosten van Azië zijn ze zich al eeuwenlang bewust van de heilzame werking, wanneer de levensenergie stroomt. In China heet dat Chi, in Japan Ki en op Bali Bayu. Ook het Indische begrip Prana verwijst naar de kracht en het stromen van het leven. Technieken en vaardigheden als reiki en yoga zijn erop gericht een goede balans te krijgen en te houden tussen lichaam en geest, energie en rust.

Psychische energievoorraad

Ook westerse pioniers van de psychologie, zoals Freud, Yung en Reich, hebben zich gebogen over het begrip ‘levensenergie’.  Freud sprak overigens liever van libido. Ze concludeerden in hun onderzoeken naar geestelijke gezondheid en ziekte dat de hoeveelheid psychische energie niet eindig is en dat het dus ook kan opraken. Vervolgens beschreven ze al een aantal factoren die een negatieve invloed hadden op die energievoorraad, zoals innerlijke conflicten, stress en repressie. Een vrije geest had ook vrij toegang tot de energiebronnen, zo stelden zij toen al vast.

Vitaliteit vergroten

Vitaliteit gaat dus over overdraagbare (levens)energie die je niet kan kopen in de vorm van een candybar. Maar hoe dan wel? Wat kan je doen om je vitaliteit te vergroten? Op grond van onze eigen kennis, ervaring en onderzoeksresultaten, geven we je graag een aantal waardevolle tips:

Rust

We leven in een gejaagde maatschappij en stellen ons de hele dag bloot aan prikkels. Als we er niet fysiek moe van worden, dan is het brein het wel die er af en toe genoeg van heeft en ‘verwerkingstijd nodig heeft. Zorg dus voor voldoende slaap. Slaaptekort maakt je vatbaar voor ziekten en vermindert de productiviteit.

Sociaal

Investeer in je sociale contacten. Ze geven je plezier en bieden voldoening. Mensen met een rijk sociaal leven zijn over het algemeen vrolijker, minder vatbaar voor ziektes en somberheid en voelen zich energieker. Als je het lastig vindt om een sociaal netwerk op te bouwen, ga dan vrijwilligerswerk doen. Dat werkt twee kanten op: je verrijkt je sociale netwerk en het geeft je meteen voldoening.

Frisse lucht

We wonen binnen, werken binnen en gaan bij voorkeur overal met de auto naar toe. De wind door je haren en de zon in je gezicht zijn ware vitaliteitsboosters. Dus maak een wandeling of pak de fiets en zorg voor wat frisse lucht in je leven.

Eerlijkheid

Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen. Doe wat je zegt en kom je afspraken na. Het bouwt waarde op als je de goede dingen doet. Waarde over hoe je over jezelf denkt en waarde in je relaties met anderen. Die waarde is een sterk fundament voor energie en zorgeloosheid.

Zuinigheid

Huh, zuinigheid? Jazeker, maar dan in de zin dat je zuinig moet zijn op je energie. Je kent vast wel van die bodemloze putten. Hoeveel energie je er ook instopt, het levert je helemaal niks op. Sterker nog; het frustreert. Spoor die energieverslinders voor jezelf op en neem er afscheid van. Het kunnen mensen zijn, maar ook tradities of bepaalde gewoontes. Of je werk…

Leer

Een mens is nooit uitgeleerd en intussen is aangetoond dat mensen die meer onderwijs hebben genoten, langer leven. Zoals het voor je lichaam goed is om te blijven bewegen, is het voor je psychische gezondheid goed om je brein regelmatig uit te dagen.

Relax

Stress is een sluipmoordenaar. Het tast je lichaam en geest aan. Geef spanning en stress dus geen kans. Leer te relativeren, organiseer de dingen die in chaos tot stress kunnen leiden en wees af en toe lief voor jezelf.

Vitaliteit meten

Is vitaliteit te meten? Goede vraag! En als je het zou kunnen meten, wat is dan de norm? Toch durven we bij Solkie wel te beweren dat vitaliteit te meten is. Met continu onderzoek naar medewerkerstevredenheid bieden we inzicht in houding en gedrag van mensen. We krijgen een goede indruk van werkplezier en energie. Dat zijn allemaal indicatoren voor de mate van vitaliteit van iemand. Keertje zien hoe het werk? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?