,

Werkstress? Stop met die verslaving! 18 tips

Werkstress. Stop met die verslaving 18 tips

18 tips tegen werkstress

Als er iets is wat lastig is om te veranderen, is het wel gedrag. Zeker als dat gedrag al jaren is ingebakken en zelfs een onderdeel vormt van onze cultuur. Het Calvinisme heeft ons immers geleerd dat arbeid adelt en ledigheid des duivels oorkussen is. Toch dreigen we er in Nederland langzaam aan ten onder te gaan. Verzuim veroorzaakt door stress op het werk, neemt weer toe. Tijd voor een blog dat inzicht biedt en tegelijkertijd praktische oplossingen aanreikt in de vorm van 18 concrete tips tegen werkstress.

Verzuim door werkstress neemt toe

Na Corona stijgt het verzuim nog harder. In de periode juli 2022 tot en met juni 2023 steeg het langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten (spanning, overspanning en burn-out) met 8,4%. Ruim een vijfde van alle dagen die mensen in totaal verzuimen, komt voort uit klachten die verband houden met stress, zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid.

Het gemiddelde verzuim stijgt in Nederland jaar op jaar. Sinds 2016 lag dat cijfer al op 3,5%, in 2017 3,8% en inmiddels noteren we 4,2% voor 2018. Bij grote bedrijven wordt 5% aangetikt en ook in de niet-commerciële dienstverlening en de zorg is het verzuim traditioneel hoog. In 2017 gaf 16% van de werknemers te kennen minstens een paar keer per maand zich psychisch vermoeid te voelen door het werk. Dat was twee jaar daarvoor nog 13%. Bij zelfstandig ondernemers ligt dat percentage beduidend lager, maar ook daar stijgt het aantal mensen dat aangeeft last te hebben van psychische vermoeidheid door het werk.

Lees hier meer over verzuim en wat het jouw bedrijf kost.

Werkstress heb je zo!

Het recept voor psychische vermoeidheid, stress en burn-out is niet zo ingewikkeld. We hebben daar onlangs nog een blog over geschreven. Ook hebben we al eerder aangegeven welke maatregelen je als organisatie kan nemen om te voorkomen dat mensen in een burn-out situatie belanden. Dan hebben we het vooral over het creëren van bevlogenheid. Wat we hier willen delen, is een aantal praktische tips waarmee je individueel aan de slag kan om je te wapenen tegen werkstress, waardoor je meer plezier en voldoening haalt uit je werk.

18 tips tegen werkstress

 

1.   Zelfanalyse

Ga voor jezelf na waar je stress van krijgt. Maak een lijstje van alles wat energie vreet en ga vervolgens na wat je daaraan kan doen.

2.    Afbouwen

Als je weet wat jouw stressfactoren zijn, verander je dat niet van vandaag op morgen. Gun jezelf dus de tijd om langzaam maar zeker dingen te veranderen. Anders raak je ook hier weer gestrest van.

3.    Schrappen

We ‘moeten’ al heel veel van onszelf en daar komen de dingen nog bij op die anderen van ons verwachten. Hou op met ‘moeten’ en beperk je primair tot datgene wat echt belangrijk is voor jezelf.

 

4.    Opruimen

Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd, zeggen ze wel eens. Helemaal waar. Minder rommel en minder spullen bieden meer ruimte, beter overzicht en minder zorgen. Dat geldt natuurlijk ook voor je mailbox.

5.    Aanpakken

Uitstelgedrag leidt tot stress. Allerlei taken en klusjes stapelen zich langzaam maar zeker op en vormen in je hoofd een enorme berg, waar je alleen maar tegenop ziet. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen.

6.    Liefde

Wees lief voor jezelf en stel jezelf op z’n tijd boven al het andere. Maak ruimte in je agenda voor ontspanning, dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. ‘Nee’ is ook een antwoord op een vraag.

7.    Prioriteer

Een bekend schema om te weten waarmee je moet beginnen, is het kwadrant met belangrijk en minder belangrijk en urgent en minder urgent. Vervolgens begin je met wat belangrijk én urgent is.

 

8.    Voorbereiden

Als je zorgt dat je weet wat je moet doen en alle informatie, middelen en materialen gereed hebt om het te gaan doen, wordt het veel gemakkelijker om te beginnen. Dat vraagt wel een vooruitziende blik en goede planning

9.    Focus

Mannen kunnen maar een ding tegelijk. En dat is maar goed ook. Multitasken wordt als een kwaliteit gezien, maar levert zelden tijdwinst of een beter resultaat op. Door je op één taak te focussen, lever je beter werk, geeft het je meer voldoening en zorgt het voor minder stress.

10.    Kiezen

Er zijn mensen die je energie geven en mensen die je energie kosten. Maak van die laatste groep een lijstje en probeer er afscheid van te nemen of neem maatregelen waardoor je minder last van ze hebt. Dat lijkt misschien asociaal, maar je doet jezelf een groot plezier.

11.    Geniet

Het zijn vaak de kleine dingen in het leven die zorgen voor groot geluk. Leer jezelf aan om daar weer oog voor te hebben en aandacht aan te geven. Mindfulness klinkt misschien ingewikkeld, maar is niets meer dan leven in het nu, met aandacht voor waar je bent en wat je doet.

12.   Temporiseer

We leven in een jachtige samenleving. Bijna alles gaat op de klok en we haasten ons van het een naar het ander. Probeer wat rustiger aan te doen. Neem meer tijd voor alles. Doe minder op een dag met meer aandacht. Plan ruimer. Neem de regie over je agenda.

13.   Simplificeer

Op dit moment is er veel aandacht voor een televisieserie over de Marie Kondo-methode. Ook Feng Shui komt uit Japan en is al 3000 jaar oud. Het gaat om evenwicht, ruimte en balans. Doe meer met minder, geniet meer van minder. Neem afscheid van wat je niet nodig hebt.

 

14.    Schrijf

Maak er een gewoonte van om op te schrijven wat in je hoofd zit. Maak lijstjes en notities in een boekje. Dat kan ook in je smartphone, maar voor je het weet zit je een mail te lezen of een post op Instagram te bekijken. Een notitieboekje dus, want dat leidt minder af.

15.  Beweeg

Hardlopen is lekker en verslavend door de aanmaak van endorfine, maar zeker niet voor iedereen weggelegd. En dat hoeft ook niet, zolang je maar regelmatig voldoende beweegt. Dus ga wandelen, fietsen of sporten en maak je hoofd leeg.

 

16.    Mediteer

Ook dit betekent niet meteen een yoga-abonnement of huis vol wierookgeuren, maar een regelmatig moment van rust waarbij je focust op je ademhaling en je langzaam maar zeker voelt ontspannen.

17.    Goed eten

Stress vreet aan je gezondheid. Door te kiezen voor gezond eten, kan je lichaam stress beter aan. Zorg dus voor voldoende groenten en fruit, gezonde eiwitten en vetten en wees matig met cafeïne, alcohol en suiker.

18.    Loslaten

Maak je niet zo druk en vooral niet over de dingen waar je zelf geen invloed op hebt. Zorg dat je de dingen in de basis goed regelt en organiseert en neem voor de rest het leven zoals het komt. Go with the flow!

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?