,

Millennials vs Gen Z

Millennials-vs-Gen-Z,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Generaties kennen we allemaal, maar er zijn bepaalde groepen die door allerlei omstandigheden een voorkeur gedrag vertonen. Het maakt bijvoorbeeld uit of je in je leven een oorlog, de opkomst van internet hebt meegemaakt of nog nooit zonder smartphone hebt geleefd. In deze blog behandelen we de millennials (of Generatie Y) versus de gen Z (of generatie Z), de overeenkomsten en vooral de verschillen.

We hebben nu groepen mensen in hokjes geplaatst, door kenmerken te noemen, uiteraard zijn er grote individuele verschillen. Maar als we naar groepen mensen kijken zijn er wel verschillen te ontdekken en helpt het om een soort handleiding te hebben om zo het volle potentieel te benutten.

 

Wie zijn  de millennials?

Of generatie Y zijn een demografische generatie volgend op generatie X. Door onderzoekers en in de media worden de geboortejaren van deze generatie gelegd tussen de vroege jaren 1980 en de late jaren 1990 tot vroege jaren 2000. Een breed geaccepteerde definitie hanteert als grenzen de geboortejaren 1981 en 1999. Hun ouders zijn veelal van de babyboomgeneratie (1945-1960) of van de generatie X (1961-1980).

 

Eigenschappen generatie Y (millennials)

Job-hoppers, ze nemen geen baan meer voor het leven. Ze willen liever geboeid zijn door hun werk, dan gebonden door bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden. Zij zien hun huidige baan als een stap in hun loopbaan.

Digitale natives, ze hebben altijd toegang gehad tot grote hoeveelheden informatie en weten dat vaak gemakkelijk te verwerken of snel de juiste informatie te vinden. Ze hebben wel duidelijk richtlijnen nodig om te weten wat prioriteit heeft of wat juist niet.

Millennials zijn vaak ambitieus. Geef ze regelmatig feedback in plaats van één keer per jaar een beoordeling. Hierdoor blijven de verwachtingen helder. Als de ambities aan blijven sluiten bij een loopbaanpad, kan je rekenen op veel inzet en motivatie.

Flex generatie. Generatie Y is gewend om vanuit alle plekken te werken, vanuit huis, trein, auto en zelfs op vakantie. Dat geeft vrijheid maar vergt ook verantwoordelijkheid en vooral veel flexibiliteit. Als een millennial  een weekendje weg boekt op het werk moet je niet meteen daarvan iets zeggen. Diezelfde millennial heeft waarschijnlijk in de trein naar het werk al 10 mensen gemaild.

Teamplayer. Generatie Y is gewend om velen contacten te onderhouden en er mee samen te werken. Als je dus een verbinder wil of iemand die zorgt dat een team op  de hoogte is en weet wat er moet gebeuren. Zorg  dan dat er een millennial in je team zit.

 

Wie zijn de Gen Z (generatie Z)

Leden van Gen Z zijn geboren tussen 1996 en 2015. Dit brengt de leeftijdsgroep voor Gen Z’ers tussen de 6 en 25 jaar in 2021. Ze kennen geen wereld zonder smartphones en zijn echte digital natives. Door de crisisjaren die ze hebben meegemaakt worden ze gezien als realistischer en pragmatischer dan millennials.

 

Eigenschappen generatie Z

Ze vinden hun ontwikkeling belangrijker dan geld. Ze willen echt iets bijdragen en gaan graag nieuwe uitdagingen aan.

Medewerkers van Generatie Z hebben over het algemeen veel zelfvertrouwen en nemen graag hun eigen beslissingen en verantwoordelijkheid. Bovendien vinden ze hard werken belangrijk

Gen Z wordt ook wel de ongeduldige generatie genoemd, zij willen wil directheid en snelheid van hun privéleven ook op de werkvloer terug zien.

Delen mag en kan zelfs positief bijdragen maar leg wel uit hoe en wat. Daar kan het bedrijf bij helpen, door huidige werknemers handvatten te geven om de juiste berichten te delen.

Traditionele gender-, seksualiteit-, etnische- en familie-identiteit wordt breder gedefinieerd en staat open voor interpretatie. Inclusiviteit is heel gewoon.

 

Conclusie millennials vs gen z

Ik zou zeggen trek zelf je conclusie. Enerzijds hangt het er natuurlijk vanaf wat je wilt bereiken met je team welke generatie je wilt binnen halen.  Maar als ik een ideaal team zou willen samenstellen dat het liefst van verschillende generaties is, dus niet alleen Y of Z maar ook van daarvoor of erna. Dat vergt maatwerk en mogelijk begrijp je elkaar niet altijd meteen, maar dat levert wel de mooiste resultaten.

Wil je weten hoe jouw organisatiecultuur ervoor staat, zodat je daar gemakkelijk en vlot op kan reageren? Meet maandelijks op 24 onderwerpen. De meetmethode van Solkie is overigens volledig generatie Y en Z proof door gamification, snelheid en gebruikers gemak. Probeer het nu zelf uit.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Positief denken werkt, Solkie, groei door te vragen

Positief denken werkt

Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten. Een mooi voorbeeld is het onderzoek in een autofabriek, waar

Lees meer
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?