, ,

Binden en boeien, hoe doe je dat?

Binden-en-boeien,-hoe-doe-je-dat,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Als we steeds meer onderdelen van het arbeidsproces kunnen automatiseren en robotiseren, zijn het juist de mensen die het echte verschil maken. Want software en machines zijn eenvoudig na te maken, maar ieder mens is uniek. De kunst is dan om als organisatie de juiste mensen aan je te binden. Goede selectie aan de poort en de achterdeur dicht. Binden en boeien dus. Het allitereert lekker, maar zo eenvoudig als het klinkt, is het in werkelijkheid niet. In dit blog krijg je tips.

 

Binden van medewerkers

Verschillende onderzoeken tonen aan dat als mensen zich verbonden voelen met een organisatie, ze daar ook langer blijven werken. Betrokken medewerkers zijn eerder bereid om een stapje extra te zetten en zoeken de samenwerking om hun eigen prestaties te verbeteren, zo schreef ik al in een eerder blog. Om je medewerkers te binden, moet je dus werken aan betrokkenheid. Maar hoe doe je dat? Hieronder een aantal praktische tips om mee te beginnen.

 

Tips voor binding door betrokkenheid

  • Een goed begin is… Bied medewerkers dus een goed inwerkproces voor een optimale start. Zorg dat de verwachtingen duidelijk zijn en ze altijd kunnen terugvallen op een mentor, coach of buddy.
  • Benader en behandel medewerkers die tijdelijk indienst zijn op dezelfde manier als vast personeel. Je vergroot daarmee het commitment en bindt meteen potentieel talent
  • Maak gebruik van de frisse blik van nieuwe medewerkers. Vraag ze wat ze opvalt en wat in hun ogen anders of beter zou kunnen. Dat is win-win, waarbij de nieuwe medewerker zich gezien en gehoord voelt.
  • Vraag medewerkers sowieso naar hun ideeën. Vaak hebben ze innovatieve voorstellen waar je als organisatie je voordeel mee kunt doen. Wist je dat 75% van alle strategische vernieuwingen voortkomt uit sociale, mensgerichte innovatie en slechts 25% door technologische innovatie?
  • Laat medewerkers vooral doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Onder het kopje boeien ga ik daar verder op in.
  • Wees gul met complimentjes en royaal met aandacht. Beloon een bijzondere prestatie met een persoonlijk cadeautje of een traktatie voor een hele afdeling.
  • Geef je mensen verantwoordelijkheid. Delegeer zoveel mogelijk, sla de organisatie zo plat als een dubbeltje en zorg voor goede, laagdrempelige communicatie.
  • Wees vlot met een vast contract. Je laat daarmee zien dat je de medewerker waardeert en biedt zekerheid, voor beide partijen.
  • En bied, tenslotte, goede arbeidsvoorwaarden. Het is niet een motiverende factor, maar het zorgt wel voor binding en het de-motiveert als het onvoldoende is.
  • Voer altijd een exitgesprek als iemand weggaat. Probeer de werkelijke reden te achterhalen en zorg dat je medewerkers weggaan als een ambassadeur van je organisatie.

 

Boeien van medewerkers

Werk moet vooral leuk zijn. Het is een stigma waar millennials mee worstelen, maar zeg nou eerlijk: iedereen werkt toch graag met plezier?! Werkplezier begint met zingeving. Als je weet dat het werk wat je doet, van belang is voor anderen binnen de organisatie of de samenleving, geeft dat voldoening. Je maakt op die manier het verschil. En als dat werk ook in een prettige sfeer wordt gedaan, werk je met bevlogenheid en heb je nog maar weinig reden om te vertrekken. In Werkgeluk op recept kan je hier meer over lezen. Voor nu een aantal praktische tips voor meer bevlogenheid.

 

Tips voor boeien door bevlogenheid

  • Benader je medewerkers als klanten. Daar ben je ook zuinig op. Je geeft ze aandacht, respect en verantwoordelijkheid. Intrinsiek gemotiveerde medewerkers ervaren hun werk als zinvol en willen graag goed presteren. Dat kan alleen als ze zich ook verantwoordelijk voelen voor hun werk, zodat ze een topprestatie kunnen neerzetten voor zichzelf, het team en de organisatie.
  • Zorg dat je mensen de mogelijkheid hebben om zich te blijven ontwikkelen. Scholing, stages en jobrotation zorgen voor ontwikkeling en groeiend perspectief.
  • Creëer een inspirerende werkomgeving, met voldoende licht, groene planten, vers fruit, lekkere koffie en ergonomische werkplekken. Denk ook aan gezamenlijke lunch, stiltewerkplekken en thuiswerkfaciliteiten.
  • Creëer een goede sfeer, door successen met elkaar te delen, leuke activiteiten en uitjes te organiseren of te faciliteren. Geef aandacht aan privé momenten als een verjaardag, huwelijk, geboorte, maar ook scheiding, ziekte en overlijden.
  • Werk aan een innovatieve cultuur, waarin ruimte is voor experimenten, waarin je fouten mag maken, ervaringen kunt delen en samen op zoek gaat naar beter, sneller, duurzamer, etc.
  • Garandeer een veilige omgeving, waar alles bespreekbaar is, er geen taboes heersen, beleid en communicatie volledig transparant zijn en het management een voorbeeldrol vervult.
  • Richt een moderne beoordelingscyclus in, laagdrempelig en digitaal, waarin bijvoorbeeld medewerkers elkaar of op teamniveau kunnen beoordelen en er altijd ruimte is voor feedback.

 

Betrokkenheid en bevlogenheid meten

Solkie kan je helpen bij het vergroten van betrokkenheid en bevlogenheid onder medewerkers. Je maakt met Solkie de ontwikkeling en groei zichtbaar. Wat zichtbaar is krijgt aandacht en wat aandacht krijgt groeit. Besturen of leidinggeven aan de juiste organisatieveranderingen – gaat sneller en efficiënter – wanneer de veranderingen duidelijk zichtbaar zijn. Solkie staat voor effectieve digitale medewerkersonderzoeken, die wél leuk zijn voor medewerkers om te maken. Probeer het zelf.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?