In een positieve werkomgeving voelen werknemers zich gewaardeerd, ondersteund en gemotiveerd. Het creëren van zo’n omgeving is essentieel voor het welzijn van werknemers en leidt tot meer productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid. Een positieve werkomgeving is onderdeel van een bedrijfscultuur. Organisaties als Tony Chocolonely en Coolblue profileren zich met hun bedrijfscultuur en zien het als de sleutel voor succes.
Hoe herken je een positieve werkomgeving
Als je verschillende organisaties met een positieve werkomgeving met elkaar vergelijkt, herken je al snel een aantal gemeenschappelijke kenmerken:
Open communicatie
Een open en transparante communicatiestijl bevordert begrip en vertrouwen tussen teamleden en leidinggevenden. Werknemers voelen zich vrij om ideeën, zorgen en feedback te delen.
Erkenning en waardering
Het erkennen en waarderen van prestaties draagt bij aan een positieve sfeer. Dit gebeurt via persoonlijke complimenten, formele erkenningssystemen en/of beloningen.
Ontwikkelingsmogelijkheden
Werknemers vinden het belangrijke om te groeien en zich ontwikkelen. In een positieve werkomgeving zijn er volop mogelijkheden voor opleiding, training en loopbaanontwikkeling.
Flexibiliteit
Flexibele werkuren en werkregelingen helpen werknemers om werk en privé in balans te houden. Dit leidt tot minder stress en meer welzijn.
Teamgeest
In een positieve werksfeer zie je dat teamcultuur en samenwerking wordt gestimuleerd. Teamleden ondersteunen elkaar en streven gezamenlijke doelen na.
Gezonde fysieke omgeving
Een comfortabele en veilige werkplek draagt bij aan het welzijn van werknemers. Dat betekent bijvoorbeeld goede verlichting, ergonomische werkplekken en voldoende ruimtes voor pauze en ontspanning.
Heldere doelen en verwachtingen
Het stellen van concrete doelen en duidelijke verwachtingen zorgt ervoor dat werknemers weten wat ze moeten doen. Het biedt ze houvast en de mogelijkheid van voldoening als de doelen zijn gerealiseerd.
Verantwoordelijkheid en autonomie
Werknemers hebben een zekere mate van autonomie, wat hun betrokkenheid vergroot. Het stelt ze in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken en beslissingen.
Diversiteit en inclusie
Een inclusieve werkomgeving waar diversiteit wordt gewaardeerd. Het zorgt voor een bredere reeks perspectieven en ideeën, wat ten goede komt aan de creativiteit en innovatie ten goede komt.
Het creëren en onderhouden van een positieve werkomgeving vereist voortdurende inspanningen van zowel management als medewerkers. Het is belangrijk om naar feedback te luisteren, problemen aan te pakken en een cultuur van respect en samenwerking te bevorderen. Vanuit de positieve psychologie zijn er vijf manieren gedefinieerd om een positieve werkomgeving te creëren en te behouden.
Vijf manieren voor een positieve werkomgeving vanuit de positieve psychologie
1. Focus op sterke punten en talent
Door bij medewerkers de nadruk te leggen op hun sterke punten en het talent dat ze in zich hebben, stimuleer je betere prestaties en werknemerstevredenheid. Zorg dat taken en verantwoordelijkheden passen bij het individu. Coach medewerkers op hun vaardigheden en talent, zodat ze zich ontwikkelen en blijven groeien.
2. Vier werkgeluk
Bied ruimte aan het vieren van succes, mijlpalen en andere mooie momenten. Door er samen bij stil te staan, stimuleer je de onderlinge verbondenheid en draag je bij aan een positieve werksfeer. Erken prestaties van medewerkers, groot en klein en faciliteer de mogelijkheden om er samen van te genieten.
3. Investeer in teambuilding
Mensen zijn sociale wezens en floreren als ze op een fijne manier met elkaar samenwerken. Stimuleer dat medewerkers werkzaamheden samen oppakken, elkaar helpen en ondersteunen in het werk. Organiseer regelmatig teamactiviteiten, zowel formeel als informeel, op het werk of erbuiten. Zorg dat iedereen zich betrokken voelt en participeert.
4. Zorg voor zingeving
Als medewerkers weten wat hun werk betekent voor de organisatie en voor de maatschappij, maakt dat het werk extra waardevol. Werk doen dat ertoe doet, draagt bij aan werkplezier. Maak dus regelmatig en op verschillende manieren duidelijk hoe belangrijk het werk is dat wordt gedaan. Laat zien welke doelen worden bereikt dankzij de prestaties die worden geleverd.
5. Managementvaardigheden
Ontwikkel bij leidinggevenden en management vaardigheden waarmee ze positief leiderschap tonen. Denk hierbij aan het tonen van empathie, coaching en waardering. Het creëren van een positieve en veilige werkomgeving. Het stimuleren van samenwerking en saamhorigheid. Het geven van positieve feedback en actief luisteren. Het tonen van waardering voor actieve betrokkenheid van medewerkers.