,

20 mei Internationale HR dag

20-mei-Internationale-HR-dag

Sinds 2021 organiseert de European Association for People Management (EAPM) op 20 mei International HR Day. Op deze dag zetten we het HR-vakgebied extra op de kaart en HR professionals in het zonnetje. Dit jaar valt 20 mei op een zaterdag, dus als je vrij bent, ontvang je de bloemen en de taart mogelijk thuis.

 

Thema Internationale HR dag 2023

De European Association for People Management heeft de International HR Day 2023 als thema Shaping the New Future meegegeven. Dit thema gaat over de rol van HR als drijvende kracht bij het bouwen aan een toekomst met werk dat inclusiever, acceptabeler en duurzamer is, in belang van de werknemers, organisatie en samenleving. Als ruggengraat van elke organisatie staat HR voor grote uitdagingen om die organisaties een gezonde toekomst te bieden.

 

Uitdagingen HR

Er zijn verschillende uitdagingen die vooral bij HR op het bordje liggen:

  •         Economisch gezien zijn er de hoge inflatie en stijgende rentes, die ook van invloed zijn op de kosten van arbeid. Daarnaast is talent nog altijd schaars en de arbeidsmarkt krap. Ook de tekorten op het gebied van grondstoffen en materialen speelt veel organisaties parten.
  •         Strategisch staat HR voor belangrijke keuzes. Enerzijds moet er worden geïnvesteerd in kennis en talentontwikkeling. Anderzijds dwingen de hogere bedrijfskosten tot bezuinigingen. Ook op het gebied van technologie en marketing moeten organisaties blijven investeren om hun marktpositie te behouden of te versterken. Dit, terwijl werknemers hogere eisen stellen qua inkomen en faciliteiten.
  •         De verwachtingen van de nieuwe generatie werknemers zijn significant anders dan hun voorgangers. Om een interessante werkgever te blijven, moet je programma’s ontwikkelen op het gebied van flexibel werken, maatschappelijk verantwoord ondernemen, aangenaam werkklimaat en persoonlijk werkgeverschap.
 

Leiderschap

De uitdagingen waar organisaties in het algemeen en HR in het bijzonder, voor staan, dwingen tot het tonen van leiderschap en het prioriteren van aandachtsgebieden. Werknemers verlangen daarin authenticiteit, zodat het beleid ook betrouwbaar en geloofwaardig is. Ze willen oprechte aandacht voor hun wensen en belangen en maatwerk personeelsbeleid met een persoonlijke benadering.

  •         Als HR stelt je je organisatie in staat om doelen te bereiken door ervoor te zorgen dat de benodigde talenten beschikbaar zijn, met de juiste vaardigheden en op het juiste moment. Je zorgt ervoor dat medewerkers gemotiveerd en betrokken zijn en je alles in huis hebt om iedereen optimaal te laten presteren.
  •         Verandering is een fundamenteel onderdeel van elke organisatie. Vaak betekent dit dat werknemers zich moeten aanpassen aan nieuwe werkmethoden, wat kan leiden tot stress, angst of zelfs burn-out. Als HR-professional speel je een cruciale rol bij het helpen van je medewerkers om de veranderingen te accepteren en te adapteren. Zonder effectief verandermanagement is de verandering die je organisatie voortdurend moet doormaken, niet mogelijk.
  •         Data-gestuurde besluitvorming helpt je organisatie om doelen te bereiken en zorgt er tegelijkertijd voor dat het op een verantwoorde manier handelt ten opzichte van het personeel. Zo kan je organisatie het succes op lange termijn bereiken en behouden. Als HR ben je verantwoordelijk voor het verzamelen van interne data over teams en afdelingen en deze te vertalen naar waardevolle managementinformatie.
  •  

Waarom je HR dag viert

Er zijn tientallen redenen te verzinnen waarom iedereen HR dag zou moeten vieren en jou als HR professional in het zonnetje zou moeten zetten. Maar zoals zo vaak, mag je waarschijnlijk weer zelf de slingers ophangen als je een feestje wilt. We helpen je even op weg:

          HR zorgt ervoor dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen

          HR zorgt voor eerlijke arbeidsvoorwaarden die voldoen aan wet- en regelgeving

          HR draagt bij aan een gezonde en prettige werkplek

          HR bewaakt de balans tussen organisatiebelangen en die van de medewerkers

          HR initieert nieuwe werkmethoden en managementstijlen

          HR monitort het welzijn binnen de organisatie (m.b.v. Solkie)

          HR maakt beleid tegen pesten en voor inclusie.

 

Hoe vier je HR dag

We zijn heel benieuwd hoe jij HR dag gaat vieren en willen je dan ook vragen om dit met ons te delen. Heb je nog geen idee? Dan hebben we hier al enkele suggesties voor je:

          Laat – op posters of op het intranet – zien wie er het afgelopen jaar zijn aangenomen en laat ze vertellen waarom ze voor je organisatie hebben gekozen.

          Communiceer de mijlpalen van het afgelopen jaar, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, werkplekken, scholing, gezondheid, welzijn.

          Organiseer een HR-vakdag met HR-professionals van andere bedrijven uit de buurt of uit dezelfde branche. Nodig een spreker uit.

          Begin met frequent medewerkerstevredenheidsonderzoek voor minimaal een jaar en maak van de kick-off een feestje. Solkie kan je daarbij helpen.

 

Alvast gefeliciteerd en geniet van je Internationale HR dag op zaterdag 20 mei!

 

 

 

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?