10 x keer beter presteren

10 x keer beter presteren

Presteren kun je leren. En als je beter presteert, is succes dichterbij. Verschillende onderzoeken onder mensen die bovengemiddeld presteren, laten zien welke factoren van invloed zijn op hun succes. Hoewel succes voor iedereen persoonlijk en dus anders is, valt er een aantal grote gemene delers uit de onderzoeksresultaten te destilleren.  Je zou ze de kritieke succesfactoren voor succes kunnen noemen.

1.       Concrete doelen stellen

Succes begint met het stellen van doelen en deze zo concreet mogelijk maken. Dat kunnen persoonlijke doelen zijn, maar ook gezamenlijke doelen binnen je team of binnen de gehele organisatie. Als je deze doelen concreet hebt, weet je ook welke prestaties nodig zijn om deze doelen te halen. En alleen dat werkt al prestatie verbeterend.

2.       Weet wat je nodig hebt

Als je beter wilt presteren, is het belangrijk om te weten onder welke omstandigheden je optimaal presteert. Zorg dat je kunt beschikken over de juiste mensen en materialen. Zorg voor focus en concentratie. En elimineer alles wat je hindert en afleidt bij goed presteren.

3.       Werk slimmer

Beter presteren betekent niet meer werken. Nog steeds wordt het binnen veel organisaties gewaardeerd als iemand van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aanwezig is. Een ander die in de helft van de tijd hetzelfde presteert, wordt dan verweten de kantjes ervan af te lopen. Beter presteren betekent slim werken: je kennis, energie en creativiteit inzetten op de momenten dat het nodig is of wanneer je op je best bent.

4.       Houd je gedachten vrij

Mensen die bijzonder presteren, houden hun gedachten zo vrij als mogelijk. Alles wat belastend is, zoals notities, deadlines en afspraken, leggen ze ergens overzichtelijk in of op vast. Ze gebruiken apps, memoblokken en andere tools om informatie die ze niet direct nodig hebben, te parkeren voor later. Kijk voor jezelf wat het best werkt en houd je hoofd leeg. Lastig? Maak gebruik van een personal organizer om het jou te leren.

5.       Stel duidelijke prioriteiten

Als je beter wilt presteren, dan zal je efficiënt moeten werken. Dat betekent onder meer dat je weet wat de dag je brengt, zodat je meteen kan starten met je taken in plaats van eindeloos grasduinen door je mail en agenda. Het alom bekende Eisenhower-model met belangrijk en urgent kan je helpen om je prioriteiten helder te krijgen.

6.       Bereid je dag voor

Je weet waarmee je dag kunt beginnen, als je de dag ervoor goed hebt afgesloten. Dat betekent dat je het werk voor de volgende dag hebt voorbereid: agenda, mail en takenlijst staan klaar om direct mee te beginnen. Het onderzoek onder high performance professionals liet zien dat ze niet meer dan twee minuten nodig hebben om aan de slag te kunnen.

7.       Twee minuten regel

Nog een tip die met twee minuten te maken heeft: nieuwe taken die je binnen kunt afronden, kun je het best meteen oppakken en uitvoeren. Het registreren en plannen van zo’n taak voor later kost over het algemeen meer tijd dan een taak meteen afronden.

8.       Badge telefoon en mail

Je smartphone en email zijn de grootste gevaren voor geconcentreerd en efficiënt werken. Beperk het behandelen van je mail tot drie vaste momenten op een dag en zet je telefoon op stil als dat mogelijk is. Zet pop ups uit.

9.       Evalueer jezelf

Ga wekelijks even in gesprek met jezelf. Het is een moment van contemplatie. Wat gaat goed, wat kan beter, zit je nog op koers voor je doelen en succes of moet je je werkwijze aanpassen? Het is een van de belangrijkste momenten in de week. Leg het dus van in je agenda en zorg dat er niet iets anders tussen komt. Maak notities en een kort verslag, zodat je later kunt leren van je afwegingen en besluiten.

10.   Blijf jezelf ontwikkelen

Als we het dan toch over leren hebben: blijf in jezelf investeren door je blijven leren. Er is zoveel kennis beschikbaar en veel daarvan gratis online toegankelijk. Kijk wat voor je werkt: luister je graag naar podcasts, lees je graag blogs of past een open online cursus meer bij je? Maak er tijd voor en integreer het in je dagelijks leven.

Neem de regie over je eigen succes door beter te presteren. Solkie wenst je veel succes bij het toepassen van deze tien succesfactoren. Wil je binnen je organisatie het effect van prestaties en succes regelmatig monitoren? Bel dan Solkie.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?