,

Recept voor een positivo

Recept-voor-een-positivo,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Je kent ze vast wel. Medewerkers die altijd de zonnige kant van het leven zien. Voor wie het glas liever halfvol is dan halfleeg. Die in elk probleem een uitdaging zien en deze met een glimlach tegemoet treden. Medewerkers met een aanstekelijk optimisme, waar anderen graag mee samenwerken. Die medewerkers noemen we ook wel positivo’s. Hun geheim hebben we ontrafeld en verwerkt in een recept voor een positieve werkhouding. Doe er je voordeel mee binnen je organisatie. Want positivo’s zijn productiever, minder vaak ziek en een plezier om mee te werken.

Ken en accepteer jezelf

Weet wat je sterke en minder sterke kanten zijn. Iedereen heeft ze. Accepteer dat je niet in alles goed kan zijn en benut je talenten. Het is fijn als je collega’s weten dat ze altijd voor specifieke kennis of een bepaalde vaardigheid bij jou terecht kunnen. Zij hebben vast weer bepaalde skills die jij niet hebt.

Blijf je ontwikkelen

Een mens is nooit uitgeleerd. Stel jezelf open voor nieuwe inzichten, kennis en kansen. Groei in je werk met behulp van trainingen, cursussen en opleidingen. Het verbreedt je blik en vergroot je carrièrekansen. Het gevoel meer regie te hebben over je loopbaan, maakt gelukkig.

4 je successen

Succes wordt vaak enorm groot gemaakt, terwijl het juist de kleine successen zijn die je steeds verder brengen. Stel realistische doelen, maak ze concreet en vier als je ze hebt bereikt. Deel grote klussen op in kleine stappen en geniet van elke stap die verder brengt. Het houdt je positief als je ziet dat je steeds weer vooruitgang boekt.

Creëer balans

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg naast inspanning voor voldoende ontspanning. Dat is belangrijk tijdens je werk, door regelmatig pauze te nemen, een wandelingetje te maken of een dagje vrij te pakken. Balans is ook belangrijk in je verhouding tussen werk en privé. Als het privé goed zit, kan je met een glimlach naar je werk.

Gezond en fit

Als je lekker in je vel zit, heb je meer energie en dat helpt je bij een positieve benadering van alles om je heen. Ga zelf maar na: zodra je vermoeid raakt, ben je minder flexibel en raak je sneller geïrriteerd. Met een goede conditie door gezond te eten en regelmatig te bewegen, ga je positiever door het leven.

Fijne werkplek

Als je een vaste werkplek hebt, richt die dan zo in dat jij je er prettig voelt. Niet voor niets ervaren veel mensen thuiswerken als aangenaam. Zorg dat je werkplek als een tweede thuis voelt. Neem spullen mee waar jij je fijn bij voelt, zoals foto’s, decoratie of een plant.

Wees flexibel

Flexibel is hier een breed begrip. Wees flexibel in hoe jij je opstelt. Loopt het anders dan je had verwacht? Dan is het zaak te schakelen en je vlot aan te passen aan de nieuwe situatie. Flexibel geldt hier ook voor je denken. Door je creativiteit te gebruiken, kun je op flexibele wijze tegen problemen aankijken; ze vanuit verschillende perspectieven benaderen om tot een oplossing te komen. Een populaire term hiervoor is omdenken. Het maakt je minder kwetsbaar voor tegenslag.

Ga negativo’s uit de weg

Iedereen heeft mensen die snel in hun allergie zitten. Daar is weinig aan te doen. Als je deze mensen toelaat, zorgen ze voor ergernis en kosten ze je heel veel energie. Zorg er dus voor dat ze bij je uit de buurt blijven. Je kunt niet met iedereen vriendjes zijn en dat hoeft ook niet. Sommige collega’s zijn voor jou medewerkers en moeten ook niet meer worden dan dat.

Smile

Met een glimlach op je gezicht bereik je zoveel meer. Ga voor jezelf maar na hoe je reageert op iemand met een neutraal of ernstig gezicht en iemand die glimlacht met de ogen en de mond. De vriendelijkheid die het uitstraalt, is aanstekelijk en zorgt voor een betere sfeer. In die context verloopt communicatie en samenwerking veel soepeler. Oefen jezelf dus in glimlachen.

 

Wees dankbaar

Wat je helpt om die glimlach op je gezicht toveren, is na te gaan waarvoor je dankbaar bent. Dat hoeft geen ellenlange lijst te zijn, maar als je elke keer vijf dingen weet op te noemen waarvoor je dankbaar bent, zul je zien dat het iets doet met je mindset. Het brengt rust, acceptatie en zorgt voor een positieve benadering van je werk en je omgeving. Het effect wordt nog groter als je dankbaarheid aan een ander toont met een simpel “dank je wel”.

Meer weten?

Wil je weten en meten wat positivo’s voor je organisatie betekenen? Bel dan Solkie. Met frequent onderzoek onder je medewerkers weet je waar de positieve energie zit en wat het effect is van je interventies.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?