Ziekteverzuim en een verrassend medicijn

Ziekteverzuim-en-een-verrassend-medicijn,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Cijfers van twee grote arbodiensten laten zien dat de afgelopen maanden het ziekteverzuim hoger lag dan in dezelfde periode voor corona. Lag in 2019 het gemiddeld verzuim tijdens de zomermaanden op 3,6%; deze zomer bedroeg dat 4,2%. Een stijging van het ziekteverzuim is altijd zorgelijk. Het kost extra administratie, extra geld en het zorgt voor extra belasting van de werkenden. Voor je het weet, beland je in een vicieuze cirkel en zit uiteindelijk je halve organisatie ziek thuis.


Ziekteverzuim beperken

Natuurlijk zijn er allerlei preventieve maatregelen te treffen. Ziekteverzuim is zeker niet nieuw. Elke brancheorganisatie en arbodienst heeft een compleet pakket aan advies en middelen om ziekteverzuim te beperken. Er is in die zin ook veel verbeterd in wet- en regelgeving. Vooral in de fysieke beroepen hebben preventieve maatregelen gezorgd voor minder uitval en klachten. Het is nu vooral de mentale gezondheid van de werknemer die de grootste zorg kent.


Werkplezier

Ziekteverzuim bestrijd je het best met werkplezier. Iemand die elke dag fluitend naar het werk gaat, zal zich niet snel ziek melden. Natuurlijk, ook als zo’n iemand zwaar verkouden is of griep heeft, wil je niet eens dat hij/zij naar kantoor komt. In die zin hebben we van de coronatijd een hoop geleerd. Maar dat plezier werkt, hebben tal van onderzoeken al laten zien en ook zonder die onderzoeken snapt iedereen dat wat je met plezier doet, veel gemakkelijker gaat en minder energie kost.


Signalen

Als werkplezier het beste medicijn is tegen verzuim, dan wil je er als organisatie alles aan doen om dat werkplezier te stimuleren en vast te houden. Het is dan belangrijk om de signalen te herkennen van afnemend werkplezier. Als een werknemer het minder naar zijn/haar zin heeft, kan je dat vaak terugzien in gedrag en uiterlijke kenmerken. Merk je dat iemand stil of kortaf is, zich afzondert of zich cynisch opstelt ten aanzien van collega’s of de organisatie? Wees dan alert, want dan is er meestal iets aan de hand. Ook als iemand zich ineens minder goed verzorgd, vermoeid of afwezig is of slordig wordt in het werk, duidt op een onderliggend probleem dat kan leiden tot verzuim.


Oorzaken ziekteverzuim en het medicijn

De signalen die iemand afgeeft, duiden meestal op onderliggende oorzaken. Het is belangrijk om daar de vinger achter te krijgen. Symptoombestrijding heeft immers geen zin. De problemen die iemand heeft, zijn altijd terug te voeren op werk, privé, persoonlijk of een combinatie van deze. Per categorie geven we enkele voorbeelden.


Problemen op het werk

Je kunt er een hoop plezier beleven en veel energie van krijgen, maar je werk kan ook als een nagel aan je doodskist voelen. Mensen die worden buitengesloten of worden gepest gaan niet met plezier naar hun werk. Medewerkers die voortdurend spanning en stress ervaren vanwege de hoeveelheid werk of de cultuur op de afdeling, evenmin. Ook een onveilige werkomgeving kan het werkplezier flink verzieken. Bijvoorbeeld als mensen zich niet aan afspraken of protocollen houden of er onvoldoende beschermingsmiddelen zijn.


Privé problemen

De thuissituatie kan zijn weerslag hebben op de manier waarop je in je werk staat. Echtscheiding, ziekte van een gezinslid of een sterfgeval in de familie- of vriendenkring zet je niet zomaar “uit” als je op je werk bent. Je kunt dat merken aan mensen doordat ze wat afwezig zijn, stil en verdrietig of er juist heel veel over praten en steun zoeken. Ook financiële problemen kunnen een zwaar stempel drukken op het gedrag van mensen. Bekende signalen van dit soort problemen zijn nervositeit, aanbieden om tegen betaling extra te werken, geen vakantie opnemen of verzoeken tot voortijdige loonbetaling.


Persoonlijke problemen

Soms zijn de problemen die mensen bij zich dragen, niet direct terug te voeren op werk of privé. Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over zijn/haar eigen gezondheid, een eetstoornis of verslaving heeft of last heeft van een fysieke of geestelijke aandoening. Juist dit soort problemen zijn moeilijk traceerbaar, omdat mensen dat vooral voor zichzelf houden, bijvoorbeeld uit angst om hun baan te verliezen.


In actie

Als je signalen opvangt dat een medewerker met problemen kampt, is het zaak zo snel mogelijk in actie te komen. Welke actie dat is, hangt natuurlijk af van de aard van het probleem en de situatie. Soms kan de leidinggevende veel betekenen of iemand van HR. In andere gevallen geniet een vertrouwenspersoon de voorkeur of andere externe hulp. Een open, veilige cultuur en een aangename sfeer op het werk helpen problemen bespreekbaar te maken. Zolang een medewerker nog niet verzuimt, is op het werk van alles mogelijk.


Voorkomen van verzuim (het medicijn)

Je kan veel problemen en latent verzuim voorkomen door signalen onder medewerkers maandelijks te meten. Het biedt je de mogelijkheid om preventief te werken aan meer werkplezier. Met Solkie meet je maandelijks 24 onderwerpen op een laagdrempelige en leuke manier onder alle medewerkers. Het kost ze slechts 2 minuten per maand en jij ziet meteen of en waar je moet bijsturen of juist niet. Ook kun je de maanden erna meteen het effect zien van je acties. En het is ook nog eens veel voordeliger dan verzuim.

Probeer nu zelf de demo of boek een online meeting via contact.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?