Bevlogenheid is een mooi woord, waar tegenwoordig iedereen naar op zoek schijnt te zijn. Bedrijven willen graag bevlogen medewerkers en mensen zijn op zoek naar een baan waarin ze bevlogen kunnen werken. Maar wat verstaan we nou precies onder bevlogenheid en waarom is het zo mateloos populair?
Definitie van bevlogenheid
Als je googelt op de betekenis van bevlogenheid, krijg je onder meer een omschrijving van Wikipedia te zien: vertaald uit het Engels luidt deze als volgt: ‘Betrokkenheid bij het werk is het benutten van het zelf van de organisatie voor hun werkrollen: bij betrokkenheid gebruiken en uiten mensen zich fysiek, cognitief, emotioneel en mentaal tijdens rol prestaties. Drie aspecten van werkmotivatie zijn cognitieve, emotionele en fysieke betrokkenheid.’ Ik ben benieuwd of je hier veel wijzer van wordt; wij in ieder geval niet. Wel zien we een woord terugkomen dat zeker bij bevlogenheid hoort, maar zeker niet hetzelfde is: betrokkenheid.
Workaholics
Een ander heersend misverstand is dat bevlogenheid synoniem staat voor hard werken. Dat is niet zo gek, want bevlogen medewerkers doen hun werk met plezier en krijgen snel veel dingen gedaan. Maar snel resultaat wil niet zeggen dat er per se hard is gewerkt. Er zijn veel mensen die heel hard werken omdat ze dat van zichzelf moeten. Het hoort zo, het wordt van ze verwacht en ze worden er tenslotte voor betaald. Het is ook nooit voldoende. Deze workaholics werken dwangmatig. Ontspannen vinden ze moeilijk en tijdens een vakantie worden ze chagrijnig, omdat ze de kick missen van het werk.
Werken met bevlogenheid
Het essentiële verschil tussen workaholics en bevlogen medewerkers, zit ‘m in de motivatie. Daar waar de workaholics vooral extern gemotiveerd worden (denk aan geld, sociale status, normen en waarden), zijn de bevlogen medewerkers vooral intrinsiek gemotiveerd. Het verschil tussen moeten en willen. De bevlogen medewerkers hebben er plezier in en halen voldoening uit wat ze doen en waarom ze iets doet. De bevlogen medewerkers doorzien het grotere geheel en de rol die ze daarin spelen. Daarom vinden ze het prima om samen te werken, werk over te nemen of werk te delegeren. Dingen waar workaholics enorm moeite mee hebben, omdat ze vanuit een perfectionistisch oogpunt het liefst alles zelf doen.
Solkie en bevlogenheid
Bij Solkie verstaan we onder bevlogenheid het gevoel van maximale voldoening, dat wordt veroorzaakt door werkplezier en het werk interessant vinden. We helpen organisaties om bevlogenheid onder medewerkers en management in kaart te brengen om het vervolgens positief te kunnen beïnvloeden. Want bevlogen medewerkers presteren beter, verzuimen minder en zijn loyaler aan hun werkgever. Punten waarmee je als organisatie het verschil kunt maken. Probeer het medewerkersonderzoek nu zelf uit.