Is leiderschap te leren?

is leiderschap te leren, Solkie Groei door te vragen

Succes verlangt leiderschap. Organisaties die goed presteren, hebben dat vaak te danken aan hun inspirerende, visionaire managers of directeuren. Kijk bijvoorbeeld naar de sport, waar de ene trainer het beste uit een team weet te halen en meedoet voor het kampioenschap, terwijl een ander met dezelfde spelersgroep niet verder komt dan de middenmoot. Goede leiders laten mensen beter presteren en meestal gaat dat ook gepaard met meer plezier. Maar wat maakt iemand een goede leider en valt leiderschap te leren als je geen geboren leider bent?

 

7 eigenschappen

Als je googelt op leiderschapstrainingen, dan krijg je de indruk dat er voor iedereen wel een passende opleiding is te vinden. Eén van de bekendste trainingsbureaus is Franklin Covey, die het programma baseert op ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Enkele van die eigenschappen zijn synergie creëren, denken in win-win en prioriteiten stellen. Bij Franklin Covey kan je die eigenschappen ontwikkelen en ze wekken daarmee de indruk dat leiderschap leerbaar is.

 

Geboren leiders

Wie ook gelooft in het aanleren van leiderschap, is Peter Vonk. Hij is adviseur en auteur van onder meer ‘3 redenen waarom u (g)een leider bent’. Hij beweert dat hij tijdens de twintig jaar dat hij met assessments werkt, slechts twee geboren leiders is tegengekomen tussen de vele duizenden die zijn bureau passeerden. Ook hij heeft het over zeven eigenschappen waarover een ideale leider zou moeten beschikken:

  • Positioneren
  • Luisteren
  • Reflecteren
  • Beslissen en initiëren
  • Plannen en organiseren
  • Resultaatgericht werken
  • Samenwerken

Gouden regels

Als we Peter Vonk mogen geloven, zijn er dus maar weinig onder ons die het leiderschap van nature in zich hebben. En als we in de wereld om ons heen kijken, is die conclusie heel aannemelijk. Als je wat verder doorzoekt in alles wat er over leiderschap is gepubliceerd, kom je erachter dat er gouden regels zijn om leiderschap bij jezelf te ontwikkelen. En je leest dat leiderschap belangrijk is om verder te komen in je werk en je carrière. Je hebt eigenschappen van leiderschap nodig om je te onderscheiden van anderen, zichtbaar te zijn en succesvol te worden.

 

De gouden regels om voor jezelf een begin te maken met het ontwikkelen van leiderschap:

  1. Leer jezelf discipline aan. Vooral als je moeite hebt met strakke schema’s en agenda’s, is het zinvol om eenvoudig te beginnen en te oefenen met vaste patronen. Als dat lukt, breidt je het uit. Afspraken nakomen en deadlines halen zijn namelijk essentiële eigenschappen voor je geloofwaardigheid en het vertrouwen dat anderen in je hebben.
  2. Kom uit je comfortzone. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Je zult dus je grenzen moeten opzoeken om ze vervolgens op te rekken. Ga dingen doen die je nooit eerder hebt gedaan. Door meer te doen dan van je wordt verwacht, ben je onderscheidend.
  3. Sta open voor anderen. Van luisteren leer je meer dan van praten. Sta dus open voor kritiek en luisteren naar de plannen van anderen. Durf mee te gaan met ideeën die afwijken. Daarmee zorg je ervoor dat anderen ook eerder steun geven aan jouw plannen.
  4. Stimuleer samenwerking. Als je leiding geeft aan een groep mensen, maak je er ook deel van uit. Door ertussen te staan, zie je wat mensen beweegt en welke aandacht of motivatie ze nodig hebben om optimaal samen te werken. Die aandacht en verbinding draagt bij aan je leiderschap in de groep.
  5. Blijf leren. De wereld verandert snel. Zoek nieuwe kennis en uitdagingen en inspireer hiermee anderen. Door je te blijven ontwikkelen, houd je je vaardigheden op peil en blijf je scherp van geest.
  6. Leer delegeren. Realiseer je en accepteer dat je niet in alles de beste bent en dat ook niet hoeft te zijn. Door anderen te laten excelleren, toon jij leiderschap. En dat begint met het loslaten van taken en verantwoordelijkheden door ze te delegeren aan anderen.
  7. Pak problemen aan. Hoe langer conflicten binnen een team bestaan, hoe groter de gevolgen. Praat dus met mensen, breng het probleem terug tot de essentie en los het samen met betrokkenen op. En als dat vraagt om een harde of pijnlijke beslissing, neem die dan ook. Meer hierover in dit blog.
  8. Ontwikkel je luistervaardigheden. Dat begint bij jezelf open op te stellen voor anderen en het stellen van de juiste vragen. De informatie die je daarmee krijgt, stelt je in staat betere beslissingen te nemen met meer draagkracht binnen je groep. Meer over luisteren en de goede vragen, lees je in dit blog.

Effecten van leiderschap meten

Goed leiderschap is dus te leren. Dat is goed nieuws, want goed leiderschap is belangrijk voor het verloop van je persoonlijke carrière. Daarnaast zijn goede leiders de sleutel voor succes van organisaties. Investeren in leiderschap loont. Door frequent gebruik te maken van digitaal, online medewerkerstevredenheidsonderzoek, weet je hoe leiderschap zich in de organisatie of op een afdeling ontwikkelt en wat de effecten zijn. Solkie kan dit onderzoek zodanig inrichten, dat de resultaten direct en duidelijk inzichtelijk zijn. Probeer het nu zelf uit.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?