,

Lachen is gezond

Lachen-is-gezond,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

We zouden allemaal wel wat vaker mogen lachen. Natuurlijk, als je het nieuws in de wereld hoort en ziet, valt er weinig te lachen. Maar door te lachen doe je niet alleen een ander, maar ook jezelf een groot plezier. Lachen is goed voor de doorbloeding, je zuurstofopname en versterkt je immuunsysteem. Lachen is ook natuurlijk. Baby’s weten dat als geen ander. Door te lachen, krijgen ze de aandacht en zorg die ze nodig hebben. En op latere leeftijd werkt lachen aanstekelijk en wordt iemand die lacht over het algemeen ook aantrekkelijker gevonden.

 

Wanneer heb je voor het laatst écht gelachen? Dat je zo hard moest lachen dat je er bijna in bleef? Er zijn mensen die de lach vrij los hebben zitten en bij de slechtste grap al in lachen uitbarsten. Mensen die het werkelijk uitgieren en met lange uithalen snakken naar adem. Anderen krijgen buikpijn van het lachen of doen het in hun broek. Toch is het niet nodig om bulderend van het lachen door het leven te gaan. Zelfs een kleine glimlach heeft na minder dan twee minuten al het positieve effect van lachen.

 

Wil je nu meteen beginnen met lachen? Klik dan hier. Lekker lachen in de metro…

 

Positieve effecten van lachen

Als je lacht, verandert er na zo’n 90 seconden van alles in je lichaam. De productie van stresshormonen als adrenaline en cortisol wordt geremd en maken plaats voor gelukshormonen als dopamine, endorfine en serotonine. Lachen ontspant. Je hartslag wordt rustiger, je bloeddruk daalt en je spieren ontspannen. Je doorbloeding wordt beter en dat zorgt dat je huid er stralender uitziet. Ook je spijsvertering verbetert en dat zorgt weer voor meer weerstand. En als je glimlachen lastig vindt, kan je er ook voor kiezen om een potlood tussen je tanden te klemmen. Het activeert dezelfde spieren en onderzoek van Amerikaanse psychologen Kraft en Pressman heeft uitgewezen dat het effect min of meer vergelijkbaar is.

 

Effect op anderen

Wat niet vergelijkbaar is, is het effect van lachen op je omgeving. Hoewel, misschien dat mensen zullen lachen als je rondloopt met een potlood in je mond. Maar het effect van een lach of glimlach is veel groter. Lachen werkt aanstekelijk en dat komt door de neiging van mensen om gedrag te imiteren. Een lach op je gezicht heeft een positieve invloed op anderen en maakt je ook aantrekkelijker. Reden genoeg dus om te lachen. Nu nog iets verzinnen wat bij jou een lach op je gezicht tovert, want dat verschilt per persoon.

 

Lachen op de werkvloer

Voor wie er oog voor heeft, valt er op elke werkvloer genoeg te lachen. Een glimlach om de collega die elke dag weer volledig gestrest binnenkomt, een volle lach om een grap van je collega met humor of een binnenpretje om de manier waarop je een lastige klant hebt weten te helpen. Toch geldt voor veel mensen dat ze lachen opnieuw moeten leren. Daar zijn tegenwoordig allerlei cursussen en workshops voor. Het belangrijkste inzicht dat deze sessies oplevert, is dat alles begint met kunnen lachen om jezelf. Als je dat eenmaal kan, ga je vaker lachend door het leven.

 

Werkplezier

Vrolijkheid op de werkvloer reduceert stress en maakt het werk gemakkelijker. Werkplezier draagt bij aan de gezondheid van medewerkers en dat scheelt weer in het verzuim. Als werkgever en leidinggevende heb je er dus belang bij dat er regelmatig flink gelachen wordt. Met frequent onderzoek onder medewerkers weet je hoe vrolijk het werkklimaat is en kan je monitoren wat de effecten zijn van bijvoorbeeld een lachworkshop. Wil je daar meer over weten? Bel dan Solkie.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
wkr-vrije-ruimte-2021,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

WKR Vrije ruimte 2024

De werkkosten regeling is verruimt. (update 12-2-2024) Je mag onder de werkkostenregeling een gedeelte van uw fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen

Lees meer
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?