Intrinsieke motivatie

Intrinsieke-motivatie,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Wat zorgt ervoor dat je iets gaan doen? Dat je in beweging komt? Dat is motivatie. Zonder motivatie doen we niet zoveel. In ons vorig blog hebben we uitgelegd hoe extrinsieke motivatie werkt: het vooruitzicht op een beloning of het vermijden van straf, zorgt ervoor dat we iets gaan doen. Maar het is niet altijd nodig om op die manier gemotiveerd te worden. Het kan ook uit jezelf komen. Dan spreken we van intrinsieke motivatie. In dit blog leggen we je uit hoe dat werkt en wat je ermee kan.

 

Bij intrinsieke motivatie gaat het om je innerlijke drijfveren. Die verschillen per persoon. Waar de één helemaal enthousiast van wordt, doet hetzelfde bij een ander niets. Denk maar aan bepaalde hobby’s zoals vissen of schilderen. De reden waarom je ergens voor gemotiveerd raakt, kan ook verschillen. Soms wil je iets gaan doen uit nieuwsgierigheid en een andere keer omdat je iets wilt leren of bereiken. Zo ga je naar een museum om meer te weten te komen over bepaalde kunst of ga je wekelijks hardlopen omdat je ooit de marathon van Rotterdam wilt uitlopen.

 

Hunkeren naar (werk)geluk

En je kan ook iets uit jezelf gaan doen omdat je er gewoon van geniet. Denk aan het bezoeken van vrienden of het kopen van een ijsje op een zonnige dag. Met een middag werken in de tuin kan je je hoofd leegmaken en heb je aan het eind van de dag de voldoening van een tuin die weer gezien mag worden. Het lezen van een roman of spelen van een computerspel levert je uiteindelijk niets meer op dan een gelukzalig gevoel van ontspanning. Je geniet van de activiteit zelf, zonder dat het je iets tastbaars oplevert.

 

Het spel en de knikkers

Als je intrinsiek gemotiveerd bent, gaat het jou om het spel. Je beleeft plezier aan wat je doet en bent niet bezig met wat het je oplevert. Dit in tegenstelling tot extrinsieke motivatie, waarbij het draait om wat het je oplevert: de knikkers. Dat wil overigens niet zeggen dat je bij intrinsieke motivatie niet wordt beloond. Integendeel. De beloning van een activiteit vanuit intrinsieke motivatie levert je als beloning dat fijne, voldane of ontspannen gevoel op. Zingeving is ook een woord dat past in deze context.

 

Intrinsieke motivatie en flow

Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi heeft in 1975 het fenomeen flow geïntroduceerd. Hij definieert het als een ervaring van intense betrokkenheid, focus en tevredenheid in het huidige moment tijdens de uitvoering van een activiteit. Hij geeft daarbij zes voorwaarden die flow kunnen creëren en versterken. De eerste voorwaarde is intrinsieke motivatie. Je kiest bewust voor de activiteit. De andere vijf voorwaarden zijn: aantrekkelijke en haalbare doelen, uitdaging in balans met je vaardigheden, onmiddellijke feedback, focus en concentratie en gevoel van controle over de taak.

 

Balans

Je intrinsieke motivatie is belangrijk voor de balans in je werk en je leven in het algemeen. Als je alleen maar extrinsiek gemotiveerd bent om iets te doen, ben je alleen maar bezig met de beloning of waardering achteraf. Dat houd je best een tijdje vol, maar op den duur is dat niet voldoende. De zingeving op langere termijn ontbreekt. Het werk kost je energie, maar levert geen energie op. Burn-out of bore-out liggen dan op de loer. Vandaar dat bijvoorbeeld loopbaancoaches altijd op zoek gaan naar jouw innerlijke drijfveren, omdat deze de basis vormen voor je intrinsieke motivatie. Het zijn de dingen die je gelukkig maken en die kunnen de activiteiten compenseren die je simpelweg doet omdat ze moeten.

 

Vinger aan de pols

Als je wilt weten hoe het is gesteld met de balans tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie bij je medewerkers, kan frequent digitaal onderzoek helpen. Solkie is gespecialiseerd in laagdrempelig, digitaal medewerkerstevredenheidsonderzoek. Het biedt onder meer inzicht in de factoren die de motivatie van medewerkers beïnvloeden.  Meer weten? Probeer het nu zelf uit of stuur even een berichtje.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?