HRM: Hoger Rendement met Mensen

Hoger-rendement-met-Mensen-(HRM),-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Vroeger was alles beter. Het is een bewering die gemakkelijk valt te betwisten, maar als het om human resource management gaat, valt er zeker iets voor te zeggen. Want als je in het naoorlogse Nederland op je werk iets geregeld moest hebben met betrekking tot je functie of salaris, dan ging je naar personeelszaken. Dat was een kantoortje of een afdeling waar personeelszaken op de deur stond en personeelsfunctionarissen werkten. Die werden aangestuurd door een hoofd PZ. Het beleid dat ze ontwikkelden en uitvoeren, heette personeelsbeleid. Lekker logisch, heel overzichtelijk en daarmee een stuk beter dan HRM…

 

HRM is een containerbegrip

HRM is een containerbegrip dat voor van alles wordt gebruikt en misbruikt. HRM gaat over mensen, afdelingen, beleid, opleidingen, werving en selectie, arbeidsmarktcommunicatie, normen en waarden, leasebeleid, veiligheid, arbeidsomstandigheden en nog veel meer. Voor al deze aspecten van een hedendaagse organisatie moet je bij HRM zijn. En dat maakt HRM het belangrijkste onderdeel van een organisatie. Want waar mensen het verschil kunnen maken, kan HRM het verschil in mensen maken. In dit blog een pleidooi om de afkorting HRM van Human Resource Management te veranderen in Hoger Rendement met Mensen.

 

Fundamentele hulpbron

Wat we in de wereld ook doen of maken; achter alles zit het menselijk brein. Het bepaalt ons denken en ons handelen. Er wordt niets geproduceerd zonder dat er een mens aan te pas komt. Mensen vormen de fundamentele hulpbron bij de constructie en productie van dingen. Vandaar dat elke organisatie zoveel moeite doet om de meest getalenteerde en bekwame mensen aan te trekken en binnen te houden. Want van alle middelen die een organisatie ter beschikking heeft, zijn mensen doorslaggevend voor succes.

 

5 M’s van management

Als organisatie heb je de 5 M’s ter beschikking om te komen tot de productie van goederen of het leveren van diensten: mensen, (financiële) middelen, machines, materialen en methoden. Van die 5 M’s zijn de laatste vier goed definieerbaar en ook redelijk beheersbaar. Je kan immers zelf kiezen welke machines je inzet en als je ze goed onderhoudt, doen ze elke dag wat ze moeten doen. Hetzelfde geldt min of meer voor je materialen (grondstoffen) en methoden. Zelfs over je geldstromen heb je volledig controle. Hoe anders is dat voor je mensen. Die zijn grillig, onvoorspelbaar, kwetsbaar en beïnvloedbaar. Geen mens is hetzelfde en allemaal hebben ze hun eigen gebruiksaanwijzing. Gelukkig hebben we HRM…

 

HRM professionals

Als je meterkast is doorgeslagen, bel je een elektricien. Als je wilt leren skiën, ga je naar de skischool. Voor alles hebben we specialisten: professionals die zijn opgeleid om hun vak uit te oefenen. Om het beste uit mensen te halen, hebben we HRM professionals. Deze zijn opgeleid om mensen binnen een organisatie optimaal te laten functioneren. Dat doen ze met verschillende middelen en methoden. Belonen, opleiden en trainen, loopbaantrajecten, coaching van medewerkers en leidinggevenden, talentontwikkeling, motivatieprogramma’s, enzovoort. Ze halen alles uit de kast om een hoger rendement uit mensen te halen en daarmee het maximale uit de 5 M’s.

 

Hulp bij HRM

Er was een tijd, toen er nog geen internet en commerciële televisie bestond, dat half Nederland naar dezelfde televisieprogramma’s keek. Vooral grote spelshows waren favoriet en werden op primetime uitgezonden. Regelmatig trad er tijdens zo’n show iemand op in een oosters kostuum die bordjes op stokjes liet draaien. Als het een goede was, draaiden zeker tien bordjes op evenzoveel stokjes. Je kreeg al stress als je ernaar keek. Het dagelijks leven van een HRM’er kan je ermee vergelijken. Ze hebben de taak om alle mensen in de organisatie draaiende te houden. Want als ze te langzaam gaan of stil vallen, vallen ze van hun stokje. Daar kan elke HRM-afdeling wel wat hulp bij gebruiken. Het is namelijk heel handig om te weten waar het nog goed draait en waar extra aandacht nodig is. Die hulp biedt Solkie met continu onderzoek naar medewerkerstevredenheid. Digitaal, laagdrempelig en effectief.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?