De vier pijlers van werkgeluk

De-vier-pijlers-van-werkgeluk,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Het maakt niet uit waar je werkt. Het kan een chocolade fabriek of een marketing bureau zijn (beide zijn klant van Solkie). Op alle werkplekken willen mensen gelukkig zijn in hun werk. Gelukkig kan iedereen daar zelf iets aan doen en kunnen organisaties (leidinggevenden en HR) daar bij helpen.

De universiteit van Berkeley onderscheid vier pijlers van werkgeluk in een acroniem PERK: Purpose, Engagement, Resilience, Kindness (een hoger doel/zingeving, betrokkenheid/enthousiasme, veerkracht/vitaliteit/(mentale)lenigheid en vriendelijkheid/fatsoenlijkheid). Vanuit Solkie hebben we er ZELF van gemaakt. Zingeving, Enthousiasme, (mentale) Lenigheid en Fatsoenlijkheid.

 

1. Purpose/Hoger doel/Zingeving

Bij zingeving draait het erom dat jouw dagelijkse werkzaamheden passen bij jouw belangrijkste persoonlijke waarden. Draagt het bij aan wat je belangrijk vindt? Je doet dingen waar je van houdt en in gelooft. Het kan ook zijn dat de organisatie bij draagt aan een betere wereld, zoals het plaatsen van zonnepalen voor een duurzamere wereld.

 

2. Engagement/Betrokkenheid/Enthousiast

Enthousiasme gaat over de emotionele betrokkenheid bij je werk. Word je er enthousiast van wat je die die dag gaat doen? Volgens de Berkeley-leraren spelen drie elementen daarbij een hoofdrol. De eerste is plezier/lol, heb je het leuk met je collega’s?

Ten tweede: autonomie, de ruimte om zelf te beslissen over je agenda, je taken en je persoonlijke ontwikkeling. En als derde: de gelegenheid om werk te doen waar je in opgaat en niet telkens op de klok zit te kijken, ook wel flow genoemd.


3. Resilience/veerkracht/vitaliteit/(mentale)lenigheid

Mentale leningheid focust op de vraag of je kunt dealen met tegenvallers. Kun je ervan leren en je aanpassen aan nieuwe omstandigheden? Dit is essentieel voor je werkgeluk, volgens de Berkeley-mensen.

Nassim Nicholas Taleb schreef daar een mooi boek over: Anti-Fragile, Things that gain from Diasorder. Er zijn velen manier om je eigen veerkracht te vergroten.

Mindfulness blijkt te helpen. Maar ook een sterk sociaal vangnet buiten het werk. Hier heb je zelf ook invloed op.

 

4. Kindness/vriendelijkheid/fatsoenlijkheid

Bij fatsoenlijkheid draait om vriendelijkheid tussen collega’s. Volgens Berkeley begint dat met beschaving. Respectvol met elkaar omgaan, spullen delen, goed luisteren naar elkaar, complimenten geven. Iets wat iedereen graag ziet of wil ontvangen. Doe dat dus ook naar anderen. Werk dus aan je pro-sociaal gedrag: werken aan je empathie, compassie en dankbaarheid. Deze eigenschappen leiden niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook tot betere samenwerking.

 

Met het PERK-model of ZELF-model zie je makkelijker dat het niet de omstandigheden zijn, maar de manier waarop je er als individu mee omgaat. De omgeving kan helpen of tegenwerken, maar uiteindelijk heb je er dus ZELF de meeste invloed op.

Wil je als leidinggevende of HR medewerkers ZELF helpen om meer werkgeluk te ervaren. Maar weet je niet precies waar je moet beginnen of de focus op moet leggen. Of heb je goede ideeën maar weet je niet welke het beste werken? Meet maandelijks (onder andere) werkgeluk op een leuke manier en ga help medewerkers te groeien in hun werkgeluk.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?