Het geheim van geluk

Het-geheim-van-geluk,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

René Froger zong dat alles een mens gelukkig kan maken. Maar uit onderzoek blijkt dat er toch andere factoren zijn die geluk meer beïnvloeden dan een vers kopje thee. In die zin wisten de Beatles er meer van toen ze “All you need is love” schreven. Want het zijn liefde en relaties die doorslaggevend zijn voor een gelukkig leven.

Het geheim zit hem dus vooral in collega’s. Het onderzoek dat bekend is geworden onder de naam “Harvard Grant & Glueck Studies” heeft meer dan 600 mannen een leven lang gevolgd. De onderzoeksgroep bestond uit tieners uit de regio Boston en studenten van Harvard. Het onderzoek startte in de jaren ’40 en duurt nog voort. Inmiddels is begonnen met een “Second generation study”.

Onderzoek

De deelnemers kregen elke twee jaar een vragenlijst om in te vullen. Daarnaast werden ze elke vijf jaar onderzocht op hun fysieke gezondheid. Elke vijf tot tien jaar werden ze uitgenodigd voor een vraaggesprek, waarbij dieper werd ingegaan op het leven, werk, relaties, ambities en gemoedstoestand. Al die informatie is verzameld, geanalyseerd en heeft tot de conclusie geleid dat er drie factoren zijn die grote invloed hebben op het gevoel van geluk.

Geluk begint tijdens je jeugd

Een gelukkige jeugd is de beste basis voor een gelukkig leven. Mensen die in hun jeugd gewend zijn geraakt aan het aangaan van warme en veilige relaties, doen dat hun verdere leven ook. Het gaat hier niet alleen om de band met ouders, maar ook een goede relatie met tenminste een broer of zus draagt bij aan een gelukkig leven. Het onderzoek laat zien dat mensen met een gelukkige jeugd, op oudere leeftijd vitaler zijn en vaak een langdurige vaste relatie hebben.

Ongelukkige jeugd

Is het dan zo dat een ongelukkige jeugd levensbepalend is? Nee, gelukkig niet. Mensen die in hun jeugd minder gelukkig zijn geweest of zelfs een ellendige jeugd hebben gehad, kunnen dat op middelbare leeftijd hebben gekeerd. Het onderzoek laat zien dat dit vooral geldt voor mensen die zich bezig houden met de volgende generatie. Die de ervaring uit hun eigen jeugd op positieve wijze inzetten bij het opvoeden van kinderen of begeleiden van jongeren. Moeder Theresa is een sprekend voorbeeld van dit fenomeen: na haar ellendige jeugd heeft ze zich haar leven lang ingezet om anderen te helpen, wat haar tot een gelukkig mens heeft gemaakt.

Stressbeheersing

Stress staat geluk in de weg. Het onderzoek laat zien dat er verschillende manieren zijn om met stress om te gaan. Zoals we in Nederland het hebben over ‘vechten of vluchten’, zijn dat inderdaad de opties als het gaat om omgaan met stress. Vechten blijkt meer geluk op te leveren dan vluchten. Adaptieve coping-methoden die zijn onderzocht zijn sublimatie, altruïsme en onderdrukking. Bij sublimatie maak je sterk om je positie te verbeteren, bij altruïsme ga je anderen helpen en bij onderdrukking maak je alternatieve plannen voor de toekomst om aan de stress te ontkomen.

Wat niet werkt bij stress

Mensen die vluchten bij stress gaan het ontkennen, gaan zich aanpassen of maken gebruik van projectie. Deze onaangepaste coping-methoden hebben een minder gunstig effect op het levensgeluk. Mensen die adaptieve coping-methoden toepassen bij stress, hebben betere relaties met anderen, ervaren meer sociale steun en worden gezonder oud. Ook bleek dat deze groep mensen op latere leeftijd scherper van geest bleven.

Relaties en geluk

Het onderzoek laat zien dat mensen de tijd dat ze met veel anderen relaties hadden, als de meest waardevolle periode uit hun leven ervaarden. Relaties met anderen en met een vaste partner in het bijzonder, maakt mensen minder gevoelig voor tegenslagen in het leven, zoals ziekte, pijn of depressie. Ook het aantal doet er toe. Mensen met veel relaties voelen zich gelukkiger dan mensen die nauwelijks relaties hebben.

Geluk op de werkvloer

De resultaten van het Amerikaanse onderzoek kan je gemakkelijk doortrekken naar de werkvloer. Hoe gaan de mensen om met werkdruk? En welke mensen hebben veel warme relaties binnen de organisatie? Zijn dat over het algemeen ook de mensen die het gelukkigst overkomen? Als je precies wilt weten hoe het staat met geluk op de werkvloer, bel dan Solkie. Solkie laat door middel van frequent laagdrempelig onderzoek voortdurend zien hoe het gaat met de medewerkers in de organisatie.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?