Doelgericht managen

Doelgericht-managen,-solkie-groei-door-te-vragen

Als organisatie heb je een doel voor ogen. Vaak is dat omschreven in een visie. Voor veel mensen is het verschil tussen een missie en een visie onduidelijk. Kort gezegd is de missie waar je voor staat en de visie waar je voor gaat. Een duidelijke visie kan je concretiseren in doelen. En door die doelen te halen, kom je als organisatie verder. Maar hoe zorg je dat je die doelen haalt? Door doelgericht te managen. We leggen je hier uit wat dat betekent.

Wat is doelgericht managen

Doelgericht managen is het managen van resultaat. Je gaat dus resultaatgericht aansturen. Dat begint met het concreet voor ogen hebben wat dat resultaat moet zijn. Als het resultaat duidelijk is, zorg je ervoor dat iedereen die het aangaat, weet wat het gewenste resultaat is. En vervolgens ga je daar consequent op sturen. Elk stap die je zet, brengt je dichter bij het resultaat, net zo lang tot je het doel hebt bereikt.

PDCA-cyclus

Een van de belangrijkste succesfactoren bij doelgericht managen is consequent zijn. ‘Stick to the plan,’ zeggen de Engelsen. Je houdt rechtlijnig vast aan wat er is besloten en volgt de route naar je doel. Geen excuses, zonder uitzonderingen. Een beproefde methode om invulling te geven aan doelgericht managen is plan-do-check act, ook wel de PCDA-cyclus genoemd. Hiermee zorg je dat verbetering en ontwikkeling continu de aandacht heeft en resultaten worden getoetst aan het plan.

Solkie-Groei-door-te-vragen-PDCAG-Model-NL

Voorbeelden

Het belang van consequent zijn, wordt op een duidelijke manier uitgelegd door Simon Sinek. Hij laat in deze video zien dat doelgericht managen niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in de sport of het privéleven enorm veel impact kan hebben. Met concrete voorbeelden toont hij aan dat je resultaat bereikt door heel veel kleine stappen te zetten en dit consequent vol te houden. Een ander concreet voorbeeld van doelgericht managen is het succes van Team Sky in het wielrennen. Ook daar stond alles in het teken van continu verbeteren, van materiaal tot voeding tot trainingsprogramma’s. Met resultaat: de renners domineerden jarenlang de verschillende podia van het wegwielrennen.

Belonen

Doelgericht managen kan niet zonder belonen. Belonen betekent hier een bevestiging dat een activiteit of inspanning het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Door medewerkers te laten zien wat het resultaat is en ze daarmee te complimenteren, zorg je ervoor dat je team gemotiveerd blijft. Het draagt bij aan betrokkenheid en werkplezier. Als de doelen groot zijn en de route lang; zorg dan voor voldoende milestones en vier samen de tussentijdse successen die richting het doel worden behaald.

Werkplezier

Het woord kwam al even langs. Werkplezier is een belangrijke motor voor het behalen van resultaten. Werkplezier is ook complex en lastig te vangen. Het is afhankelijk van tal van kleine dingen, zoals ook succes afhangt van tal van factoren. Investeren in werkplezier is investeren in succes. Ook dat kan je doen door doelgericht te managen. Kleine stapjes die het werkplezier vergroten, brengen je uiteindelijk naar je doel. Mits je consequent en vasthoudend bent.

Wil je meten wat de effecten en resultaten zijn van doelgericht managen? Bel dan Solkie.

 

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?