Beweging op de werkvloer

Beweging-op-de-werkvloer,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Ruim 8 uur per dag ben je aan het werk. Vaak op kantoor of thuis achter een bureau.  Vaak betekent dit veel uren achter een bureau en weinig beweging. De risico’s daarvan blijken groot. Gelukkig kan beweging ook als je een zittend beroep hebt.

Schokkend is dat gezondheidsrisico’s nauwelijks afnemen bij wekelijks sporten en/of bewegen. De oplossing is om dagelijks minder te zitten en meer te bewegen. Op het werk, thuis of waar dan ook. Onderstaand 15 tips en 3 voor als je veel thuis werkt.

 

15+ tips om gezonder een bureau leven door te komen. 

 1. Loop naar collega’s in plaats van een mail te sturen. Contact met collega’s blijkt ons ook nog eens gelukkiger te maken.
 2. Gebruik een kleine beker of glas zodat je meer moet lopen om hem te vullen.
 3. Haal altijd zelf drinken en laat dit niet door collega’s doen.
 4. Denk even aan de executive stretch (armen en benen indien mogelijk!).
 5. De lunchpauze op het werk is een prima gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken. Bij voorkeur doe je dat buiten de deur.
 6. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap (ja, ook als je omhoog moet!)
 7. Ga op een andere verdieping naar het toilet.
 8. Sta op en loop weg als je gaat bellen. Dit is bovendien voor je collega’s ook aangenamer, zo hoeven ze niet alle gesprekken te horen.
 9. Voor wat grotere organisaties kan het aantrekkelijk zijn om een fitnessruimte te realiseren, zodat werknemers in de lunchpauze of voor/na het werk kunnen sporten.
 10. Biedt een  douche- en/of kleedruimte aan, maak je het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te komen. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten.
 11. Is de woon-werkafstand iets te groot om te fietsen? Denk dan eens aan een elektrische fiets of stap een station eerder uit de bus en loop de rest.
 12. Google eens op ‘workouts achter bureau’ voor handige oefeningen.
 13. Schaf een bewegingsmeter aan en meet de hele dag door je activiteit en hoeveel calorieën je verbrandt. Ga uitdagingen hierover aan met collega’s, dat werkt extra motiverend. Vergeet niet om tussendoor nog wat te werken.
 14. Gebruik een app op je smart phone of een wearable (horloge) om informatie over uw eigen gezondheid bij te houden. Het kan extra motiverend werken om de uitdaging aan te gaan met collega’s, of andere afdelingen en vestigingen van de organisatie.
 15. Door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers ook hun personeel aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag.

Werk je veel thuis?

 1. Maak een wandeling naar de supermarkt.
 2. Ga boven op zolder werken als dat kan en zet het koffiezet apparaat of waterkoker beneden.
 3. Tip 12 kan nu geheel onbeschaamd uitgevoerd worden.

Wil je weten hoe het echt gaat met je medewerkers? Doe maandelijks een medewerkerstevredenheidsonderzoek met Solkie. Probeer het nu zelf een keertje uit.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?