, , ,

Bevlogenheid voor het MKB tegen een schappelijk prijsje

Bevlogenheid voor het MKB tegen een schappelijk prijsje, Solkie, Groei door te vragen

Voor elk bedrijf is het een uitdaging om goede medewerkers binnen te halen en daarna binnen te houden. Multinationals en andere bedrijven met enorme winsten hebben de middelen om hun werknemers met een gouden kettinkje aan ze te binden. Maar hoe pak je dat aan als je bedrijf tot het MKB behoort en je samen heel hard moet werken om voldoende winst te maken om alle kosten en salarissen te betalen? Hoe zorg je er dan voor dat je medewerkers zich betrokken voelen bij de onderneming en bevlogen zijn met hun werk, zodat ze graag komen en ook graag blijven?

 

Hoe kleiner, hoe fijner

Een woord van troost: uit Amerikaans onderzoek *1 blijkt dat naarmate de onderneming groter is, de betrokkenheid en bevlogenheid afneemt; bedrijven met minder dan 25 werknemers scoren het hoogst. Daar zegt 75% van de medewerkers blij te zijn voor een kleinere onderneming te werken. De belangrijkste oorzaak lijkt te zijn dat het niet zozeer gaat om wat medewerkers allemaal krijgen, maar meer om het gevoel dat ze er echt toe doen. Daar ligt dus ook de uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je werknemers zich betrokken en gewaardeerd voelen, wat een voorwaarde is om elke dag bevlogen aan het werk te gaan. We geven je 13 tips die weinig kosten en veel op kunnen brengen.

 

1             Wees transparant

Wees helder in de plannen en doelen van de onderneming. Werknemers zijn bereid om zich tot het uiterste in te zetten, zolang ze maar weten waarvoor ze het doen. Geef eerlijk tekst en uitleg over beslissingen die impact hebben op het bedrijf. Dat versterkt het onderling vertrouwen.

 

2             Wees erkentelijk

Wat je aandacht geeft, groeit. Medewerkers komen niet alleen naar hun werk voor het loon. Ze willen gezien worden in wat ze doen en erkenning voor wat ze presteren. Welgemeende complimentjes kosten niets, maar leveren heel veel op.

 

3             Wees open

Open betekent in dit geval open ruimte, waarin management en medewerkers gemakkelijk de interactie met elkaar kunnen vinden. Dus alle wanden en muren eruit en alle ruimte voor beweging, communicatie en kruisbestuiving.

 

4             Wees flexibel

Autonomie in tijd is een groot goed. Veel mensen hebben liever meer regelmogelijkheden en flexibele werkuren dan meer salaris. Kijk dus wat er mogelijk is en maak daarmee het verschil.

 

5             Wees stimulerend

Om medewerkers bij de tijd en bij het bedrijf te houden, is het belangrijk om hun ontwikkeling te stimuleren. Bied carrièreperspectief in de lengte of de breedte, want dat motiveert mensen om te blijven.

 

6             Wees democratisch

Betrek de medewerkers bij ontwikkeling, beleid en innovatie. Vraag ze hoe dingen anders en beter kunnen. Stimuleer dat ze met ideeën komen en deel successen die daaruit voortkomen. Hang niet alleen een ideeënbus op, maar toon oprechte interesse en ga met ze in gesprek.

 

7             Wees communicatief

Er zijn bedrijven waar werknemers het laatste nieuws eerder in de krant lezen dan van hun leidinggevende te horen krijgen. Zorg ervoor dat de communicatiekanalen op orde zijn en medewerkers uitstekend op de hoogte zijn van alles wat er in en om het bedrijf speelt.

 

8             Wees saamhorig

Een aangename werkomgeving is meer dan een mooi bureau, een goede stoel en groene plant. Door regelmatig in een andere setting met elkaar te zijn, creëer je saamhorigheid. Dus ja, regelmatig een gezellige borrel, verrassend uitje of een uitdagende tafeltenniscompetitie.

 

9             Wees sportief

Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan goed samen. Kijk welke mogelijkheden er zijn om medewerkers overdag in beweging te krijgen. Maak een deal met de sportschool of laat een yogadocent een workshop geven.

 

10           Wees gezond

Goed eten is belangrijk voor de gezondheid en energievoorziening. Faciliteer dit met bijvoorbeeld fruit van de zaak en watercontainers. Bied gezonde broodjes en salade in plaats van pizza tijdens een avondje doorwerken.

 

11           Wees sociaal betrokken

Gezin, familie en vrienden zijn belangrijke beïnvloeders van medewerkers. Hebben zij een positief beeld van het bedrijf, dan zullen ze dat bevestigen naar de medewerker en dat versterkt de binding. Nodig ze dus eens uit voor een open dag, leuk evenement of gezellige borrel.

 

12           Wees faciliterend

Het is fijn als alle middelen die je nodig hebt om je werk te doen, tot je beschikking hebt. Zorg dus voor goede computers, laptops, gangbare software en webapplicaties, snel internet en goede WiFi. Regel ook passende werkkleding, kwaliteitsgereedschap en prima auto’s.

 

13           Wees nieuwsgierig

Zorg ervoor dat je weet wat er onder de medewerkers speelt. Niet alleen wat ze van hun werk en collega’s vinden, maar ook hoe ze het beleid ervaren en wat ze verwachten van de toekomst. Een laagdrempelig, frequent medewerkersonderzoek kan daarbij helpen.

 

Solkie is gespecialiseerd in frequent medewerkersonderzoek. Solkie heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het meten van motivatie en bevlogenheid. Al die expertise is verwerkt in een eigentijdse app, waarmee je medewerkers periodiek een aantal vragen kunnen beantwoorden en waarmee directie en management de scores kunnen inzien via een overzichtelijk dashboard. Je kan de resultaten benchmarken en rapportages genereren die ontwikkelingen en trends laten zien. Zo heb je voortdurend de vinger aan de pols.

 

Wil je meer weten over bevlogenheid en medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Kijk op medewerkersonderzoeken van a tot z voor informatie of stuur een mail naar info@solkie.nl

Voetnoot:

1 https://theweek.com/articles/753998/why-small-businesses-have-happiest-employees

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?