, ,

Betrokkenheid: hoe vertaalt zich dat naar het Engels?

In de Nederlandse literatuur gaat het bij HR-vraagstukken al snel over betrokkenheid en vitaliteit. Niet zo gek als je bedenkt dat deze twee samen een belangrijk recept vormen voor een succesvolle organisatie. Betrokkenheid en vitaliteit zijn wederkerig aan elkaar, versterken elkaar en zorgen samen voor meer werkplezier en productiviteit.

Laaghangend fruit

Onderzoek laat zien dat plaaggeesten als ziekteverzuim en burn-out veel minder voorkomen bij een organisatie waar de betrokkenheid van medewerkers hoog is. Wil je dus werken aan de gezondheid van je bedrijf, dan is betrokkenheid het laaghangend fruit. De hamvraag is natuurlijk hoe je betrokkenheid van medewerkers vergroot. Dat doe je op verschillende manieren, waaronder het versterken van de vitaliteit, vergroten van de autonomie en het ontwikkelen van talent.

Involvement of engagement

Vooral in de Verenigde Staten wordt veel onderzoek gedaan naar betrokkenheid van werknemers. En daar zit de crux van dit artikel. Want als je die kennis wilt toepassen in je Nederlandse organisatie, loop je gemakkelijk tegen vertaalproblemen aan. Betrokkenheid laat zich letterlijk vertalen als involvement. Als je de onderzoeksrapporten leest, gaat het vaker over engagement. Maar dat is eigenlijk net iets meer dan betrokkenheid en neigt naar bevlogenheid.

Betrokkenheid versus workaholics

Er zijn nog heel veel bedrijven waar niet betrokkenheid voorop staat, maar hard werken het credo is. En wie zegt dat dat hetzelfde is, heeft het mis. Natuurlijk kunnen betrokken medewerkers ook hard werken. Maar het niet zo dat alle medewerkers die hard werken, ook betrokken zijn. Hard werken kan in de cultuur van mensen zitten, in hun opvoeding en arbeidsethos. Plezier is niet de drijfveer van deze workaholics, maar het gaat ze meer om externe factoren als status en geld.

Samen of alleen

Een ander belangrijk verschil tussen betrokken, bevlogen medewerkers en de workaholics zie je terug in de benadering van het werk. Betrokken medewerkers beschouwen zichzelf als een onderdeel van de organisatie. Je hebt elkaar nodig om tot een resultaat te komen. Daar hoort samenwerking bij en als iemand hulp nodig heeft, sta je klaar, aangezien dat bijdraagt aan het gezamenlijke resultaat. Dat zal je workaholics niet snel zien doen. Die hebben eigenlijk nooit tijd; laat staan om het werk van een ander te doen. Samenwerken doen ze ook liever niet. Ze zijn perfectionistisch en doen daarom het liefst alles zelf.

Betrokkenheid meten

Hoewel je met hardwerkende workaholics op de korte termijn enorm veel meters kunt maken, ben je met een betrokken team van mensen op langere termijn beter af. Dus stel een programma op waarmee je het involvement of engagement van je medewerkers vergroot. Bij Solkie zijn we in alle talen thuis. We kunnen betrokkenheid en bevlogenheid meten, maar als Engels de taal is van (een deel van) de werkvloer, is dat ook geen probleem. Dan meten we involvement en engagement en rapporteren op het dashboard de resultaten in het Nederlands en Engels.

Experience it yourself, try Solkie

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?