Tips voor meer bevlogenheid

Tips-voor-meer-bevlogenheid

Bevlogen medewerkers presteren beter, zijn productiever en verzuimen minder. Daarnaast voelen ze zich verbonden met de organisatie. Ze blijven langer in dienst en met een beetje geluk werven ze nieuwe collega’s binnen hun eigen netwerk. Reden temeer om aan des lag te gaan met de bevlogenheid binnen je organisatie. Maar hoe pak je dat aan? En hoe breng je bevlogenheid in beeld? In dit artikel krijg je op beide vragen een antwoord.

5 tips voor meer bevlogenheid

Laten we beginnen met je vijf concrete tips te geven die meteen bijdragen aan meer bevlogenheid:

1.       Verbeter de introductie

Nu “in dienst nemen” steeds vaker “on-boarding” wordt genoemd, wil dat niet automatisch zeggen dat het introductieprogramma van de nieuwe medewerkers dik in orde is. Een goede introductie duurt langer dan een inwerkdag. Overweeg om een mentor of buddy aan een nieuwe medewerker te koppelen voor minimaal drie maanden en liever nog langer. Plan voortgangsgesprekken in de tijd vooruit. En zorg dat informatie over het werk altijd en overal beschikbaar is. Vraag altijd of de nieuwe medewerker nog iets mist of er iets valt te verbeteren in het on-boardingprogramma.

2.       Vergroot de inspiratie

Medewerkers die weten wat ze voor hun organisatie betekenen, voelen zich meer betrokken bij hun werk en zijn meer gemotiveerd om het werk goed te doen. Zorg er dus voor dat de nieuwe medewerker inzicht krijgt in het gehele proces binnen de organisatie en snapt waar hij/zij het verschil kan maken. Wat maakt de functie van de nieuwe medewerker nou zo belangrijk?

3.       Faciliteer in alles

Je herkent het vast wel. Je wilt een klusje aanpakken in huis, maar je beschikt niet over de juiste materialen of de benodigde kennis. De kans dat je het klusje uitstelt en weer vergeet is groter dan dat je direct naar de winkel gaat om de benodigde spullen te halen of online opzoekt hoe je de klus moet aanpakken. Op het werk gaat dat net zo. Zorg er dus voor dat het medewerkers aan niets ontbreekt. Dat ze een goede, complete werkplek hebben, over snel internet beschikken, opleidingen en trainingen kunnen volgen en duidelijk voor ogen hebben wat er elke dag van ze wordt verwacht. Vraag regelmatig wat er nog ontbreekt of nodig is om het werk (nog beter of efficiënter) te doen.

4.       Werk aan meer betrokkenheid

Je vergroot betrokkenheid bij medewerkers door ze mee te laten denken over wat er binnen de organisatie speelt. Activeer dat ze hun mening delen over ontwikkelingen en dat ze met ideeën komen hoe dingen efficiënter en beter kunnen. Zorg dat die input wordt geborgd en dat medewerkers op de hoogte blijven van wat ermee wordt gedaan. Betrek ze ook bij de uitvoering van de plannen en natuurlijk hoort het bedankje voor het goede idee er ook bij. Dat kan ook in de vorm van een kort interview met een foto in de interne nieuwsbrief.

5.       Maak het nog leuker

De nieuwe generatie werknemers vindt onder meer dat werk moet bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en leuk moet zijn. Maar eigenlijk vindt iedereen het fijn als het leuk is op het werk. Zorg dus voor plezier-verhogende activiteiten. Dat kan binnen het ene bedrijf een biertje op vrijdag zijn met wat lekkers van de snackbar en bij het andere bedrijf een bezoek aan een museum met aansluitend een culinair etentje. Betrek je medewerkers bij het verzinnen van deze activiteiten en de organisatie ervan.

Om te weten of de veranderingen die je doorvoert voor meer bevlogenheid het beoogde effect hebben, zul je moeten meten. Een laagdrempelige manier die meteen werkt is pulse meting. Solkie biedt digitale medewerkerstevredenheidsonderzoeken aan die het goed doen onder medewerkers en eenvoudig en overzichtelijk werken voor management en HR. Daarnaast zijn ze volledig op maat te maken voor je organisatie. Meer weten? Bel Solkie.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?