Van chronische stress word je ziek. Stress op het werk is de belangrijkste veroorzaker van ziekteverzuim. Dat is geen hogere wiskunde en voor iedereen aannemelijk. Toch heeft stress ook nut. Stress is een natuurlijke reactie op dreiging of gevaar. Het zorgt dat je lichaam zich voorbereid om te vechten of te vluchten. Stress helpt je overleven, maar van te veel stress ga je dood.
Vind je stress schadelijk?
McGonical vertelde over een onderzoek onder 30.000 volwassen Amerikanen, die acht jaar lang werden onderzocht op het effect van stress op hun leven en gezondheid. Eén van de vragen die aan de onderzoeksgroep werd gesteld, was of je van mening bent dat stress schadelijk is voor de gezondheid. De mensen die aangaven dat stress schadelijk voor ze is, hadden 43% meer kans om te sterven door stress. Bij de mensen die stress niet als schadelijk aanmerkten, was er geen stijging in het aantal sterfgevallen door stress.
Beter presteren
Op Harvard hebben ze een aanvullend onderzoek uitgevoerd. Daar werd een deel van de onderzoeksgroep geleerd dat stress je helpt om beter te presteren. En wat bleek? De groep die de voordelen van stress kenden, hadden minder angst en meer zelfvertrouwen. Daarnaast bleken zo ook fysiek anders te reageren op stress. Nog steeds nam de hartslag toe door adrenaline, maar de bloedvaten die zich normaal gesproken vernauwen bij stress, bleven nu in hun normale toestand. Het stofje dat daarvoor verantwoordelijk is, heet oxytocine en wordt afgegeven door de hypofyse.
Oxytocine
Oxytocine is een stofje dat ook vrijkomt bij plezier in een sociale context. Het lichaam maakt het onder meer aan bij vriendschap, verliefdheid, knuffelen, vrijen en seks. Ook bij zorg voor een ander wordt oxytocine aangemaakt. En daar gaat het geheim van gezonde stress schuil. Want bij stress worden mensen over het algemeen socialer. Ze gaan sociale interacties aan om mogelijke hulp te organiseren. Ze worden ook zorgzamer en hebben meer oog voor hun omgeving.
Zorg werkt
Een ander onderzoek uit 2013 aan de Universiteit van Buffalo onder zo’n 1.000 volwassenen tussen 34 en 93 jaar, sluit aan bij het betoog van Kelly McGonigal. Ook hier bleek dat mensen die regelmatig stress ervaarden, 30% meer kans hadden om te sterven, behalve de groep die ook veel tijd besteedde aan de zorg voor anderen. Sociale verbondenheid en zorg voor elkaar reduceren de negatieve effecten van stress. Sterker nog; ze maken het hart sterker. Voor hen is af toe wat stress gezond.
Stress op het werk
Solkie onderzoekt op laagdrempelige wijze plezier en werkdruk op het werk. Door frequent te meten, weet je altijd hoe medewerkers werkdruk ervaren. Wil je weten wat het effect is van werkdruk en wat je (als leider van een team) eraan kan doen? Neem dan contact op met Solkie.