,

Sollicitatiegesprekken voeren

sollicitatiegesprek 3.0, Solkie, groei door te vragen

De strijd om de beste kandidaat!

Als we de arbeidsmarkt van vandaag vergelijken met die van pakweg vijf jaar geleden, is er veel veranderd. Nooit eerder waren er zoveel mensen aan het werk. Er zijn meer dan tien miljoen banen in ons land en het aantal vacatures stijgt elke dag. De uitdaging om een positie binnen het bedrijf passend in te vullen, wordt steeds groter. Dat begint al met het werven en selecteren van sollicitanten. En dan begint het pas. Want hoe haal je de beste kandidaat uit het sollicitatiegesprek?

Gemiddeld zijn er volgens het CBS in Nederland per 1.000 banen zo’n 30 vacatures. In bepaalde sectoren ligt dat cijfer nog veel hoger. Als je bedrijf actief is in informatie, communicatie of de bouw bedraagt het aantal vacatures meer dan 50 per 1.000 banen. Reden temeer om zorgvuldig om te gaan met elke stap in het werving- en selectieproces. Tegenwoordig zijn we al blij als we voor bepaalde functies sollicitanten krijgen. Dan is het jammer als we in het sollicitatiegesprek steken laten vallen, waardoor we geen enkele kandidaat overhouden of net de verkeerde keus maken.

Methoden en technieken

In het blog van 8 februari 2019 over valkuilen in selectiegesprekken heb je al kunnen lezen wat de meeste gemaakte fouten zijn tijdens gesprekken met sollicitanten. Uit de verschillende reacties op dit blog werd duidelijk dat er ook behoefte is aan informatie over methoden en technieken die je kan toepassen in het sollicitatiegesprek. In plaats van deze helemaal uit te werken in dit blog, krijg je een aantal interessante links die je kunnen helpen bij het opzetten en voeren van een sollicitatiegesprek. Uiteindelijk kies je toch de hulpmiddelen die bij jou passen en aansluiten bij het niveau van de vacature en de sollicitant.

Het andere gesprek

Behalve de linkjes naar methoden en technieken voor een goed sollicitatiegesprek, krijg je de meest waardevolle tip voor het selecteren van de juiste kandidaat. Dat is namelijk dat je de kandidaat kiest die het best aansluit op je organisatie. De meeste sollicitatieprocedures zijn gericht op diploma’s, ervaring en competenties die je moet hebben voor een functie. Laat dat los! Het gaat erom of iemand zijn passie en ambitie kwijt kan in het werk, of iemand qua waarden en normen zich vrij en veilig kan voelen in de organisatie en of hij/zij zich kan vinden in de ambities van het bedrijf en daar zelf ideeën over heeft hoe die te bereiken. Als je het daar over gaat hebben, krijg je een heel ander gesprek en weet je al snel of je de juiste kandidaat tegenover je hebt.

Meer tips over het voeren van een sollicitatiegesprek, hier lees je er 10!

Wat heb je nodig?

Solkie meet frequent hoe het staat met de bevlogenheid van medewerkers. We weten (bijna) alles over geluk in het werk, passie en ambitie en delen die kennis met onze klanten. Wil je meer weten over het plezier en de drijfveren in je organisatie? Neem dan contact op. Want als je weet wat je al hebt, weet je ook wat je nog nodig hebt. En dat zoekt een stuk gemakkelijker.

Oh ja! Bijna vergeten… De linkjes met methoden en technieken.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?