Persoonlijke ontwikkeling is een luxe waar je niet zonder kan?

Persoonlijke ontwikkeling is een luxe waar je niet zonder kan?

De wereld om ons heen verandert voortdurend. Het tempo waarin deze veranderingen zich voltrekken, gaat omhoog. Kijk naar de afgelopen twee jaar. We hebben ons door Covid-19 razendsnel moeten aanpassen aan een andere samenleving. We gingen ineens (bijna) allemaal thuiswerken. Inkopen deden we vooral online. Sociale media werden nog belangrijker om contact te houden met de buitenwereld. Om al die veranderingen bij te benen, is het in deze tijd noodzakelijk om je te blijven ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Maar wat verstaan we eigenlijk onder persoonlijke ontwikkeling? En wat betekent dit voor jou als werkgever?

Piramide van Maslow

Persoonlijke ontwikkeling is een luxe. Als je de piramide van Maslow erbij pakt, zie je dat we als mensen eerst zorgen voor eten, drinken en een veilig dak boven ons hoofd. Als we dat hebben geregeld, zoeken we naar invulling voor onze behoefte aan sociaal contact, erkenning en waardering. Op het topje van de piramide staat zelfrealisatie, waar persoonlijke ontwikkeling onderdeel van uitmaakt. Aangezien we in ons land over het algemeen de lagen eronder ten dele of volledig hebben ingevuld, is zelfrealisatie – en daarmee ook persoonlijke ontwikkeling – de basisbehoefte waarmee we het meest bezig zijn om er een invulling aan te geven.

Wat is persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een containerbegrip. Het staat voor ongeveer alles wat de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties aangaat. En dat alles in zowel de persoonlijke als in zakelijke omgeving. Persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen iets anders. Hieronder een aantal voorbeelden waaruit blijkt hoe breed persoonlijke ontwikkeling kan worden ingevuld:

Ontwikkeling van talent: als je eenmaal weet waar je aanleg voor hebt, kun je op zoek gaan naar manieren om dat talent verder te ontwikkelen. Stel dat je erg muzikaal bent, dan kun je naar een muziekschool of ga je thuis aan de slag met een muziekinstrument en online tutorials.

Ontwikkeling van je gezondheid: vitaliteit begint met een goede fysieke en mentale gezondheid. Je kunt dit ontwikkelen door te sporten, betere voeding, verandering van je lifestyle, meditatie en yoga. Een evenwichtige balans tussen lichaam en geest vergroot je fysieke en mentale weerbaarheid.

Ontwikkeling van je persoonlijkheid: de meest lastige, maar ook de meest winstgevende is de ontwikkeling van je persoonlijkheid. Door bewust te zijn van je persoonlijke eigenschappen en deze door en door te kennen, kan je je sterke punten inzetten en je minder sterke kanten compenseren.

Ontwikkeling van je geluk: als je weet waar je gelukkig van wordt, wat je energie geeft en een goed gevoel oplevert, kan je werken aan je persoonlijk geluk. Elimineer wat je geluk in de weg staat en creëer omstandigheden die bijdragen aan je streven naar geluk.

Persoonlijke ontwikkeling in je werk

Bij persoonlijke ontwikkeling denken de meeste mensen al snel aan school en werk. Dat zijn immers de plekken waar je kunt leren en je talent tot bloei kunt laten komen. Voor werkgevers is persoonlijke ontwikkeling een interessant instrument om werknemers te werven en te binden. Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling hoort bij goed en eigentijds werkgeverschap. Onderzoek laat zien dat werknemers bij bedrijven en andere organisaties die daarin slagen, loyaler zijn aan hun werkgever. Het vertaalt zich direct in minder uitval, minder uitstroom en een hogere productiviteit.

Als werkgever kan je beleid ontwikkelen voor de verschillende gebieden van persoonlijke ontwikkeling. Enkele voorbeelden ter inspiratie:

Ontwikkeling van talent: geef als werkgever talent de ruimte. Laat medewerkers zelf kiezen waarin ze zich verder willen ontwikkelen en faciliteer dat met een ruim cursusaanbod en laagdrempelige opleidingsprogramma’s.

Ontwikkeling van je gezondheid: vitaliteit op het werk betaalt zich terug in fittere medewerkers die beter in hun vel zitten en minder vaak verzuimen. Biedt bedrijfsfitness aan en een fiets van de zaak, organiseer sportieve uitjes en zorg dat er altijd en overal fruit en drinkwater klaar staat. Denk ook aan de mentale gezondheid met een cursus mindfulness of een voucher voor massage of sauna.

Ontwikkeling van je persoonlijkheid: de meeste managers en andere leidinggevenden kennen wel een persoonlijkheidsmodel als de 5 kleuren van De Caluwe, De Big Five of DISC. Als ook medewerkers zich bewust zijn van hun persoonlijke kenmerken, kunnen ze daar in werk rekening mee houden. Dit kan bijdragen aan een betere sfeer binnen de organisatie en de resultaten van teams.

Ontwikkeling van je geluk: waar worden werknemers gelukkig van? Werkgeluk is een van de buzz-woorden binnen het HR-beleid van vandaag. Door werknemers concreet te vragen naar hun geluksfactoren en met maatregelen te testen wat het effect is, kun je als werkgever bijdragen aan het geluksgevoel op de werkvloer.

Onderzoek naar werkgeluk

Persoonlijke ontwikkeling is een manier om gelukkiger te worden. Wil je als werkgever weten of je beleid en maatregelen succesvol zijn en meer werkgeluk opleveren? Maak dan gebruik van frequent medewerkerstevredenheidsonderzoek op maat. Met maandelijkse onderzoeken en overzichtelijke dashboards wordt duidelijk of het beleid werkt of dat het moet worden bijgesteld. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bel Solkie.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?