Werkplezier is een belangrijke voorwaarde binnen een gezonde en productieve werkomgeving. Het verhoogt de productiviteit en betrokkenheid van medewerkers, vermindert stress en verbetert de tevredenheid en motivatie. Werkplezier draagt ook bij aan de communicatie tussen medewerkers, wat de werkomgeving aantrekkelijker maakt voor toekomstige medewerkers. Bovendien zorgt het voor een betere arbeidsverhouding en dat leidt tot meer loyaliteit en een langere dienstverbanden. Kortom, werkplezier is van cruciaal belang om de prestaties van een organisatie te verhogen.
Rol van leidinggevende
Vorige week sprak ik met een HR professional. Zij vertelde me dat de meest veeleisende manager binnen de organisatie ook het hoogste verzuim en de meeste vacatures had. Ik keek er niet vreemd van op. Want ondanks de drang van Nederlanders om autonoom en zelfstandig te zijn, laten we ons werkplezier in grote mate bepalen door onze leidinggevenden. Natuurlijk spelen tal van andere factoren een rol, zoals fijne collega’s en inhoudelijk aantrekkelijk werk, maar de leidinggevende kan het plezier in het werk maken of breken. Vandaar in dit blog een aantal tips voor meer werkplezier, speciaal geschreven voor leidinggevenden.
7 tips voor meer werkplezier
- Verzamel feedback van je teamleden en gebruik deze om werkprocessen te verbeteren. Feedback geven en krijgen is een vak apart. Het is belangrijk dat je als leidinggevende en ook als medewerker de spelregels kent. Meer over feedback kan je lezen in dit blog.
- Organiseer maandelijkse teambuilding activiteiten om je teamleden dichter bij elkaar te brengen. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Een sjoelcompetitie op vrijdagmiddag kan ook prima werken.
- Wees flexibel met betrekking tot flexwerken en verlof om de balans tussen werk en privé te verbeteren. Als je ruimte geeft, voorkom je dat medewerkers in de knel komen en smoesjes of uitvluchten (verzuim) moeten verzinnen om hun privé zaken geregeld te krijgen.
- Geef je team de kans om hun ideeën te delen en betrek hen bij het nemen van beslissingen. Er zijn tal van manieren om dat te simuleren, van ideeënbus met innovatie award tot wekelijkse gezamenlijke aftrap. Belangrijk is om ook terug te koppelen wat er met de ideeën is gedaan.
- Stimuleer open communicatie tussen teamleden. Heilige huisjes en taboes kunnen overboord, met behoud van respect voor ieders normen en waarden. Open communicatie begint met goed luisteren en oprechte interesse voor wat de ander bezighoudt.
- Organiseer wekelijkse teambijeenkomsten om de voortgang en eventuele problemen te bespreken. Zoals ook al bij tip 4 aangegeven, is een gezamenlijke aftrap op maandagochtend een prima moment. Op dinsdag en donderdag werken over het algemeen de meeste mensen. Digitaal via MS Teams of Google Meet kan natuurlijk ook.
- Respecteer en waardeer het werk dat teamleden doen. Ga ervan uit dat iedereen zijn/haar best doet. Kijk eerst naar de intentie en inspanning en niet meteen naar het resultaat. Geef complimenten op inzet en gedrag. Maak het persoonlijk, maar deel het in het team. Wees integer en consequent, dat geeft medewerkers houvast en vertrouwen.
Bonustip voor nog veel meer werkplezier
Wees betrokken bij je team en laat ze weten dat je om hen geeft. Het zijn de kleine dingen die het doen. Een paar voorbeelden maken duidelijk wat we hier bedoelen. Een medewerker heeft een dag verlof opgenomen om haar moeder naar het verzorgingshuis te brengen. Dat heeft impact. Waar de collega’s informeren hoe het allemaal ging, zorg jij als leidinggevende voor een kaartje of bloemetje op de werkplek om haar sterkte te wensen. Een jonge medewerker is al enkele keren gezakt voor het rijbewijs en ziet als een berg tegen het volgende examen op. Als leidinggevende neem je de jongen mee voor een ritje en op een verlaten parkeerplaats zorg je dat hij wat extra zelfvertrouwen krijgt.
Wees als leidinggevende alert op de momenten dat je voor medewerkers écht het verschil kunt maken. Je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt en je er zelf enorm veel voldoening uit haalt.
Werkplezier op een tegeltje
Je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid spreuken die gaan over werkplezier. Ze laten ook zien dat werkplezier geen modegril van nu is, maar van alle tijden. Je kan er tegeltjes van laten maken, maar natuurlijk ook op tal van andere manieren gebruiken om ze onder de aandacht te brengen van je medewerkers. Doe er je voordeel mee!
- “Als je je werk leuk vindt, heb je geen vrije dag nodig.” Confucius
- “Geen werk is te moeilijk als je het met plezier doet.” Helen Keller
- “Ik hou van mijn werk als van iets dat me dierbaar is.” Voltaire
- “De meeste mensen hebben plezier in hun werk als ze vrijheid hebben om hun eigen ideeën te verwezenlijken.” Richard Branson
- “Geen enkel werk is te moeilijk als je er plezier aan beleeft.” Henry Ford
- “Een job die je met plezier doet, is nooit zwaar.” Thomas A. Edison
- “Houd van je werk, of ga iets anders doen.” Dale Carnegie
- “Werkplezier is het resultaat van wat je doet, niet wat je krijgt.” Karl Lagerfeld
- “Geen plezier op je werk betekent geen energie voor de rest van je dag.” Chris Hadfield
- “Werkplezier komt uit je hart en je hoofd.” Steve Jobs
- “Het beste werkplezier wordt gevonden als je je innerlijke doelen volgt.” Oprah Winfrey
- “Het is niet wat je doet, maar hoe je het doet, dat bepaalt of je plezier hebt.” Joan Baez
Meten van werkplezier
Hoe meet je werkplezier? Want als werkplezier zo bepalend is voor het behoud en de werving van medewerkers en zoveel invloed heeft op de inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers, dan wil je graag weten hoe het ermee staat en wat de mogelijke verbeterpunten zijn. Solkie brengt werkplezier in beeld zodat je ook kan bijsturen. Wil je weten hoe dat werkt. Stuur ons een berichtje of bel even.