Tips over waardering en erkenning
Ieder mens heeft behoefte aan erkenning en waardering. Erkenning wil in deze zeggen dat gezien wordt wat je doet en wat je betekent voor iemand of de organisatie. Waardering is het krijgen van positieve feedback op wat je doet en wat je betekent. In Nederland zijn we er niet zo scheutig mee. In onze Calvinistische cultuur zijn we eerder geneigd om te benoemen wat niet goed is. Het glas is vaker halfleeg dan halfvol.
Het belang van waardering en erkenning
Wat je aandacht geeft, groeit. Zelfs Maslow wist al dat waardering en erkenning tot de primaire levensbehoeften van de mens behoren. Als je het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt, draagt dat bij aan je werkgeluk. Je gaat met meer plezier naar je werk en je presteert ook beter. En dat heeft weer een positieve uitstraling naar je collega’s. Gebrek aan waardering en erkenning is de belangrijkste reden waarom mensen van baan veranderen. Als jij dus graag wilt dat je collega’s samen met je blijven werken, zorg er dan voor dat ze van jou de erkenning krijgen die ze verdienen en het gevoel hebben dat jij ze waardeert. Want het is een groot misverstand dat complimentjes alleen kunnen worden gegeven door leidinggevenden.
Hoe deel je erkenning en waardering?
Wat je geeft, krijg je terug. Als jij dus weet hoe je anderen het gevoel geeft van erkenning en waardering, dan zul je zelf ook eerder ontvangen van anderen. Hierbij een aantal tips hoe je dat kan aanpakken:
- Geef complimenten. Zeg wat vaker wat je denkt, zolang het positief is. Geef altijd complimenten over gedrag of prestaties en niet over uiterlijk of eigenschappen.
- Wees specifiek in je compliment. Benoem dus waarover het gaat. In plaats van ‘goed gedaan!’ kan je beter zeggen ‘ik vond je presentatie heel verhelderend!’
- Geef vooral aandacht aan gewenst gedrag. Complimenteer dus gedrag waarvan je graag wilt dat anderen het ook laten zien.
- Wees altijd oprecht en eerlijk. Waardering veinzen omdat het weer eens tijd wordt, werkt niet.
- Maak je waardering persoonlijk en geef het rechtstreeks, ook als het in een groep wordt gedeeld. Vermijd dus algemeenheden of een compliment in de derde persoon. Het effect is dan veel kleiner.
- Let op je timing. Er zijn altijd goede en minder goede momenten om iemand een compliment te geven.
- Weet wie je op welke manier in het zonnetje zet. Sommige mensen genieten van veel aandacht en andere kruipen dan het liefst onder een steen.
Gemotiveerder werken? Lees via onderstaande linkjes meer tips.
Heb je zelf nog tips om meer waardering en erkenning te geven of te krijgen?
Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!