Het is december. De meest bijzondere maand van het jaar. Met torenhoge verwachtingen ten aanzien van Sinterklaas en Kerst. Met terugkijken en vooruitblikken rond de jaarwisseling. Het is ook de tijd waarin veel mensen ongelukkig zijn. Omdat al die verwachtingen niet uitkomen. Omdat er weer een jaar voorbij is zonder dat er echt iets is veranderd. Omdat de dagelijkse werkelijkheid er toch net iets anders uitziet dan in al die zoete kerstfilms.
Ontevredenheid ligt voor het oprapen
Ongelukkig zijn begint vaak met grote ontevredenheid. En dat is niet zo moeilijk. De lijst met dingen waarover je ontevreden kan zijn, lijkt wel eindeloos:
Op je werk kan je ontevreden zijn over je flexibele werkplek, je lawaaierige collega’s, de hoogte van je salaris, je leasebudget, de status van je baan, het inlevingsvermogen van je leidinggevende, je carrièreperspectief, het aantal vakantiedagen, en ga zo nog maar even door.
Thuis is het nog gemakkelijker om ontevreden te zijn. Je komt nergens aan toe, wilt eigenlijk ruimer wonen, je relatie is niet meer wat het ooit was of is er nooit geweest, de tuin is toe aan een opknapbeurt, het draadloos internet doet het slecht, de vakantie viel tegen, de buren….
Ook het nieuws vormt een goede voedingsbodem voor ontevredenheid. Overvolle ziekenhuizen, achterkamertjespolitiek, inflatie, honger, oorlog en geweld, drugscriminaliteit en als het weerbericht eindelijk aan de beurt is, is de kans dat het ergens gaat regenen, best groot.
En dan ben je er zelf ook nog om ontevreden over te zijn. Over hoe je er uit ziet, over je opleiding, over je werk, je liefdesleven, je gezondheid, je conditie en alle gemiste kansen in je leven.
Tevredenheid is de sleutel tot geluk
Socrates wist het ruim 2300 jaar geleden al: “tevredenheid is natuurlijke rijkdom.” Want zo gemakkelijk als we in ons leven ontevreden kunnen zijn, zo gemakkelijk vergeten we vaak waarmee we allemaal tevreden kunnen zijn. En waar diepe ontevredenheid leidt tot een ongelukkig leven, is tevredenheid juist de sleutel tot geluk. De kunst is hoe je tot die tevredenheid komt.
Zes tips voor meer tevredenheid
Tip 1: Begin met je bewust te worden waar je allemaal tevreden over zou kunnen zijn. Dat is het gemakkelijkst door een lijst te maken van alles waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid en tevreden zijn gaan hand in hand. Yoga en mindfulness maken hier ook gebruik van. Regelmatig hardop zeggen waar je dankbaar voor bent, versterkt de rust en balans in je geest.
Tip 2: Nog eentje die rechtstreeks uit de technieken van mindfulness komt: neem de tijd voor dingen en wees je daar dan ook bewust van. Leg je smartphone even weg als je een boterham eet en geniet ervan. Zet je auto even vijf minuten aan de kant als de zon net onder gaat boven het land of het water. Zet je favoriete muziek op en sluit je ogen. Zeg tegen je geliefde dat je van hem of haar houdt.
Tip 3: Denk na over de momenten in je leven waar je succesvol was of waarbij je het gevoel had dat je geliefd was. Schrijf ze op en probeer daarbij te achterhalen hoe dat kwam. Welke inspanning zorgde ervoor dat je succesvol was of geliefd werd.
Tip 4: Er zijn mensen die je energie geven en die je energie kosten. Kies iemand waar je je goed bij voelt en bespreek samen alle dingen waar je blij van wordt. Dat kan van alles zijn: eten en drinken, mooie plekjes over de hele wereld, kunst, muziek, films, theater, noem maar op. Je zult zien dat je elkaar inspireert.
Tip 5: Beschrijf je sterke kanten en je talenten. Durf daarbij ook de dingen te beschrijven waarvan je denkt dat je ze goed kunt, maar misschien nog nooit hebt gedaan. Vermijd taboes; op papier kan en mag alles.
Tip 6: Begin met omdenken. Realiseer je dat alles meer kanten heeft en je eigen perspectief bepaalt welke kant de nadruk krijgt. Is het glas halfleeg of halfvol? Of, in de geest van Johan Cruijff: elk nadeel heeft z’n voordeel. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, want wees eerlijk: wie bepaalt wat perfect is? Juist… die norm zit vooral in je eigen hoofd.
Ontvang één keer per maand een bundeling van blogs over HR en groei.