Meer sollicitanten met goede vacatureteksten

Meer-sollicitanten-met-goede-vacatureteksten,-Solkie,-Groei-door-te-vragen-v5.1

Er zijn tal van manieren om vacatures in te vullen. Werkgevers worden noodgedwongen steeds creatiever in het rekruteren. Toch ontkom je vaak niet aan om een vacature ook online te zetten. En dan blijkt al snel dat je niet de enige bent die op zoek is naar mensen met dat specifieke profiel. Wat zorgt er nu voor dat werkzoekenden juist op jouw vacaturetekst reageren? Uitzendkoepel NBBU onderzocht 250 vacatureteksten op de vijftig grootste job boards en kwam met opvallende conclusies.

Wat vooral opviel in het onderzoek is dat hetgeen dat sollicitanten het belangrijkst vinden, het vaakst ontbrak of uiterst vaag bleef. We hebben het dan over de arbeidsvoorwaarden. Bij meer dan een kwart van de vacatures blijft het bij een marktconform salaris of een verwijzing naar de cao-schaal. Bij 73% van de vacatureteksten wordt wel een salarisindicatie gegeven, maar is het nog steeds de vraag wat de hoogte van het salaris wordt en waar dat van afhankelijk is.

 

Belangrijkste arbeidsvoorwaarden

Bij de NBBU weten ze welke arbeidsvoorwaarden sollicitanten het belangrijkst vinden. Het gaat dan om salaris, vakantie- en verlofdagen, reiskosten, pensioenregeling, scholing, bonussen, toeslagen, flexibele werktijden, contractduur en werksfeer. In de meeste vacatureteksten ontbreekt concrete informatie over deze arbeidsvoorwaarden. Zo werd in slechts 2% van alle vacatures iets concreet gezegd over de bonusregeling, terwijl toch in 14% een bonus werd genoemd.

 

45% meer sollicitanten

Het is een gemiste kans om sollicitanten in het ongewisse te laten over de arbeidsvoorwaarden. Zeker als je weet dat vacatures die wel concrete informatie over de arbeidsvoorwaarden bevatten, 45% meer sollicitaties opleveren. Daarnaast zorgt die informatie ervoor dat je geen sollicitanten krijgt voor wie de arbeidsvoorwaarden niet beantwoorden aan hun wensen. Nu wordt die discrepantie vaak pas in het eerste sollicitatiegesprek duidelijk en dat is voor alle betrokkenen zonde van de tijd en moeite.

 

Tips voor betere vacatureteksten

Je doet jezelf en sollicitanten dus een groot plezier door helder en duidelijk te zijn over de arbeidsvoorwaarden die horen bij een functie. Daarnaast kan je met enkele andere tips je vacatureteksten nog verder verbeteren:

 

Schrijfstijl

Pas je taal aan op de doelgroep. Voor een functie op wo-niveau gebruik je andere taal dan bij een vacature op mbo-niveau. Vermijd jargon en zorg dat de teksten kort en bondig zijn. Schrijf origineel zonder clichés. Verdeel de tekst in hapklare brokken met duidelijke tussenkopjes.

Presentatie

Wees enthousiast over je organisatie. Vertel niet alleen wat jullie doen, maar ook voor wie en vooral op welke manier. Wat is de bedrijfscultuur? Welke rol krijgt de sollicitant binnen de organisatie. Hoe verhoudt zich dat tot de missie en visie? Wat is de meerwaarde van je organisatie in de samenleving?

Profiel

In kennis kan je iemand scholen en vaardigheden zijn aan te leren. Ga dus niet voor het schaap met vijf poten, maar focus op persoonlijkheid, motivatie en competenties. Maak die zo concreet mogelijk, zodat elke sollicitant begrijpt wat je van hem of haar verwacht. Wees ook duidelijk in aanvullende verwachtingen als reisbereidheid en de verhouding van werken vanuit huis en op locatie.

Onderscheid

Maak duidelijk waarom juist jullie organisatie de “place to be” is. Wat maakt jullie zo bijzonder en wat hebben jullie te bieden voor de sollicitant. Doorgroeimogelijkheden is een containerbegrip; maak het concreet. Een gezellige sfeer, een sportclubje of een vaste vrijdagmiddagborrel kunnen sollicitanten ook over de streep trekken. Net als een hoge score op medewerkerstevredenheid.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?