Jobrotation – in goed Nederlands ook wel taakroulatie genoemd – blijkt een probaat middel om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Daarnaast laten verschillende onderzoeken zien dat de tevredenheid onder medewerkers toeneemt als ze deelnemen aan jobrotation. Dat effect zien we vooral in functies met repeterende werkzaamheden. Maar jobrotation kent meer voordelen.
Wat is jobrotation
Bij jobrotation verruilen medewerkers tijdelijk hun functie en bijbehorende taken voor een andere. Hoe dat precies wordt ingericht, is afhankelijk van de mogelijkheden binnen een organisatie en de vaardigheden en ambities van medewerkers. Met jobrotation krijgen medewerkers meer inzicht in het gehele productieproces en begrip voor de uitdagingen van andere medewerkers en afdelingen. Daarnaast doen ze zelf nieuwe kennis en vaardigheden op.
Vormen van jobrotation
Er zijn verschillende vormen van jobrotation. Zo kan een medewerker voor een bepaalde periode volledig gaan werken in een andere functie of op een andere afdeling. Datzelfde kan ook in deeltijd. Een andere vorm die steeds vaker voorkomt, is dat een medewerker fysiek belastend werk afwisselt met licht werk om zo overbelasting te voorkomen. Voor medewerkers die net zijn begonnen in het arbeidsproces, biedt jobrotation de mogelijkheid om op verschillende afdelingen kennis te maken met de organisatie.
Toepassen van jobrotation
Als je jobrotation wilt toepassen binnen je organisatie, kun je dat op de volgende manier aanpakken:
Inventariseren
Je gaat kijken welke functies en medewerkers in aanmerking komen voor jobrotation. Sommige functies vragen zoveel specialistische kennis of bijzondere vaardigheden, dat medewerkers niet of nauwelijks uitwisselbaar zijn. Ook zijn niet alle medewerkers geschikt of voldoende gemotiveerd om deel te nemen aan jobrotation.
In gesprek met medewerkers
Om er achter te komen of medewerkers echt gemotiveerd zijn om deel te nemen aan jobrotation, ga je met ze in gesprek. Hoe kijken ze er zelf tegenaan? Wat zijn hun ambities? Welke bezwaren hebben ze? Is er nog aanvullende scholing nodig voor een medewerker kan deelnemen? Zet de persoonlijke doelen van een medewerker op een rijtje en inventariseer daarna welke functies daar het best bij aansluiten. Als dat past, kun je verder.
Stel een concreet plan op
Medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn. Voor je begint met jobrotation, zul je de kaders en spelregels moeten opstellen. Wat zijn de voorwaarden, wat is de duur van een traject, hoe ziet de begeleiding eruit en zijn er bijvoorbeeld ook nog arbeidsvoorwaardelijke bijzonderheden. Neem leidinggevenden hierin mee, zodat je draagvlak creëert binnen de organisatie.
Vinger aan de pols
Als een jobrotation traject eenmaal is gestart, is het zaak om dit goed begeleiden en te monitoren. Ga regelmatig in gesprek met de deelnemende medewerkers en hun leidinggevenden. Hoe ervaren ze de nieuwe werkzaamheden? Waar lopen ze tegenaan? Hoe kan het anders en vooral nog beter? Als je dit consequent doet, zul je zien dat het enthousiasme voor jobrotation binnen de organisatie toeneemt en de trajecten steeds soepeler verlopen.
Voordelen van jobrotation
Eerder in deze tekst hebben we al kort wat argumenten aangehaald waarom jobrotation steeds vaker wordt ingezet. Bij deze de voordelen op een rijtje:
– Je vergroot de inzetbaarheid van medewerkers. Interne mobiliteit is een manier om kennis en vaardigheden binnen je organisatie te houden. Je verruimt de blik van medewerkers om zich te ontwikkelen en te groeien binnen de organisatie.
– Je voorkomt morele slijtage. Medewerkers die jarenlang hetzelfde doen, worden minder scherp, minder kritisch op hun werk en raken minder gemotiveerd. Jobrotation kan medewerkers prikkelen om met nieuwe energie en ambitie aan het werk te gaan.
– Je voorkomt fysieke slijtage. Repeterend werk, of dat nu achter een bureau is of in de werkplaats; het zijn steeds dezelfde lichaamsdelen die worden belast. Afwisseling in werkzaamheden en daarmee beweging, zorgt ervoor dat het lichaam minder eenzijdig wordt belast en dat voorkomt uitval.
– Procesverbetering. Als medewerkers meewerken op andere afdelingen, kijken ze met een frisse blik naar de processen op die afdeling. Ze kunnen kritische vragen stellen over de manier waarop werkzaamheden worden uitgevoerd of suggesties doen voor verbetering. Daarnaast krijgen ze meer begrip voor de uitdagingen waar anderen binnen het bedrijf tegenaan aanlopen. Ze zullen eerder daarop gaan anticiperen in plaats dat ze het frustreert als er elders iets vertraagt of misgaat.
– Je voorkomt ongewenste uitstroom. Met jobrotation krijgen medewerkers de mogelijkheid om wat anders te doen, met andere collega’s en ze leren nieuwe dingen. Het effect is vergelijkbaar met een andere baan, alleen behoud je nu wel de kennis en kunde die de medewerker heeft opgebouwd. In een krappe arbeidsmarkt is dat een groot goed.
Effecten van jobrotation meten
Als je jobrotation gaat toepassen in je organisatie, wil je natuurlijk weten wat de effecten zijn op de korte en langere termijn. Dat doe je door middel van gesprekken met betrokkenen. Om ook op een volledig objectieve wijze de effecten te meten, kan Solkie je helpen. Met frequent, digitaal en laagdrempelig onderzoek onder medewerkers weet je altijd wat er leeft en speelt onder je medewerkers. De resultaten zijn direct en voor alle stakeholders inzichtelijk. Meer weten? Bel Solkie.