Tegenwoordig is het noodzakelijk om je te blijven ontwikkelen en te blijven leren. Dat doe je door bijvoorbeeld intern cursussen en opleidingen te volgen binnen je vakgebied. Je kan ook in de avonduren gaan studeren of een externe opleiding volgen. Eén van de meest effectieve manieren om te leren, is het vragen van feedback. En dat gaat verder dan je jaarlijkse beoordelingsgesprek of maandelijkse overleg met je leidinggevende.
De meerwaarde van feedback vragen
Vragen van feedback is een vorm van continu leren en ontwikkelen. Door met regelmaat aan de juiste mensen goede vragen te stellen, zal je merken dat je daardoor beter gaat functioneren en presteren. Het gevolg daarvan is dat je je gelukkiger gaat voelen op je werk en dat heeft een positief effect op je arbeidsrelaties. Je raakt vanzelf meer betrokken bij je werk en je organisatie en voor je het weet ben je zelf het middelpunt van een kettingreactie. Zelfs je inkomen gaat omhoog, simpelweg omdat je beoordelingen beter worden en je sneller in aanmerking komt voor loonsverhoging of promotie.
Hoe pak je dat aan… feedback vragen
Het vragen van feedback is wederkerig, ook wel 360° feedback genoemd. Jij stelt dus vragen aan de ander, maar de ander ook aan jou. Wil je daar maximaal rendement uit halen, dan verlangt dat enige voorbereiding. Plan bij voorkeur een moment dat jullie allebei ongestoord het gesprek kunnen voeren met elkaar. Bereid ook de uitnodiging goed voor. Niet iedereen zal staan te popelen om een feedbackgesprek met je aan te gaan. Als je duidelijk maakt wat niet alleen voor jou maar ook voor de ander de meerwaarde kan zijn, is het enthousiasme vast en zeker groter.
Het feedbackgesprek
Maak het gesprek niet te ingewikkeld. De kans dat een gekunsteld gesprek succes of een goed gevoel oplevert, is nihil. Als de randvoorwaarden kloppen en het voor beiden helder is wat de bedoeling is, kan je ongedwongen en ontspannen het gesprek ingaan. Maak tijdens het gesprek aantekeningen, zodat je de inhoud later gemakkelijk kunt terughalen. Zorg dat de feedback die je krijgt, concreet is, zodat je weet op welke wijze je jezelf kunt verbeteren. Bedank de ander na afloop van het gesprek en maak meteen een vervolgafspraak.
Tips voor een goed gesprek
Het is handig om het feedbackgesprek te beginnen met een setje vragen die je hebt voorbereid. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal vragen geformuleerd die je kunt gebruiken als inspiratie:
– Hoe ervaar je het om met mij samen te werken?
– Welke eigenschappen waardeer je het meest in mij?
– Welke vaardigheden waardeer je het meest?
– Voor welke kennis zou je iemand naar mij toe sturen?
– Wat zijn mijn belangrijkste aandachtspunten en waarom?
– Wat zijn mijn ontwikkelpunten; waarin zou ik mezelf kunnen verbeteren?
– Welke doorgroeimogelijkheden zie je voor mij?
– Als je op een feestje bent en je zou mij kort moeten omschrijven; wat vertel je dan?
Lees nog meer tips op 12 tips om moeilijke gesprekken, makkelijker te maken
Zelfkennis
Als je met regelmaat anderen bevraagd over jezelf, leer jezelf steeds beter kennen. Daar heb je later profijt van als iemand je vraagt om wat meer te vertellen over jezelf, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Negen van de tien keer word je dan gevraagd hoe anderen jou zien. Met een flinke dosis aantekeningen uit de feedbackgesprekken, weet je dan al precies wat je kunt zeggen.