, ,

Bore out. Wat is het en hoe pak je het aan?

Bore-out.-Wat-is-het-en-hoe-pak-je-het-aan,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Erik was midden dertig en net vader geworden. Om werk en privé beter in balans te brengen, verruilde hij zijn baan als accountmanager bij een reclamebureau voor een functie als consultant bij een semi-overheidsorganisatie. Hij had er meer regelmogelijkheden en dat gecombineerd met prima arbeidsvoorwaarden. Ook zou hij in zijn nieuwe baan minder de druk voelen van continu presteren. Erik begon met veel enthousiasme en energie aan zijn nieuwe baan. Drie jaar later zette hij er volledig uitgeput een punt achter.

Zijn omgeving merkte wel aan Erik dat hij minder vrolijk was. Door de week kwam hij moe terug van zijn werk en was hij nog voor weinig andere dingen te porren. In het weekend leefde hij op en begon hij elke maandag weer fris en vol goede moed aan de werkweek. Meestal was hij die hernieuwde energie na een dag alweer kwijt. Vrienden en familie dachten dat het te maken had met jonge kinderen. Die vreten je op. Ze zorgen voor gebroken nachten en weinig tijd voor jezelf. Maar dat was het niet…

Op het werk zat Erik elke maandagochtend in overleg. Samen met zijn collega’s die al jaren voor dezelfde organisatie werkten, werden alle klanten doorgesproken. Nieuwe ideeën die Erik in het overleg naar voren bracht, werden onder het mom van “zo werkt dat niet hier” rap van tafel geveegd. Als Erik met klanten sprak, kwam hij boordevol plannen terug. Die plannen kregen intern geen gehoor, waardoor Erik steeds weer met lege handen terug moest naar zijn klanten.

Na jaren vechten en frustratie raakte langzaam maar zeker de accu van Erik leeg. Op het werk kwam er nog nauwelijks iets uit zijn vingers. Na de lunch was hij soms zo moe, dat hij het licht op zijn kantoor uitdeed en op de vloer achter de kast een dutje ging doen. Op die manier hield hij het nog een jaar vol. Tot zijn vrouw hem de spiegel voorhield: “Ga iets doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Het maakt niet uit wat en wat je ermee verdient, maar stop hier onmiddellijk mee.”

Maanden later realiseerde Erik zich dat hij in een bore out was beland. Zijn loopbaancoach kwam tijdens de analyse van zijn situatie met de suggestie. Op een website waar de symptomen van een bore out op een rijtje stonden, kon Erik ze allemaal aanvinken. Burn-out kende hij wel. Dat hadden ze hem ook bijna aangepraat toen hij elke dag zo moe was. Bore out was nieuw voor hem. Toen hij er meer over las, wist hij dat hij er al eerder mee te maken had gehad, toen het een paar jaar minder goed ging op de middelbare school.

Bore out op het werk

Een bore-out is een vorm van langdurige verveling op het werk. Werknemers die te weinig te doen hebben (kwantitatieve onderbelasting) of te weinig uitdagende werkzaamheden hebben (kwalitatieve onderbelasting), lopen een verhoogd risico op een bore out. Of er bij een werknemer sprake is van een bore out en hoe ernstig de situatie is, is moeilijk vast te stellen: bore out is geen klinische diagnose volgens de ICD-10 classificatie en daarmee ook geen reden om thuis te blijven. Ook bestaat er geen gestandaardiseerd behandelplan voor een bore out. De beste oplossing voor een bore out is op tijd het werk binnen de functie interessanter te maken (bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheden of opleidingen toe te voegen) of een andere, meer uitdagende baan te zoeken.

 

Hoe herken je bore out

De symptomen van bore out lijken op die van een burn-out: moe, prikkelbaar, minder zelfvertrouwen en weinig interesse in je omgeving. Je hebt genoeg aan jezelf. In je werk kan bore out zorgen voor uitstelgedrag. Je ziet het nut niet om iets vandaag te doen en af te maken. Of je doet alsof je het erg druk hebt, terwijl je feitelijk nauwelijks iets te doen hebt en je je kapot verveelt. Op termijn zorgt een bore out situatie voor frustratie en ontevredenheid. Je zelfbeeld wordt aangetast, doordat je langer tijd niet wordt uitgedaagd of op niveau presteert. Het tast je zelfvertrouwen aan en dat verergert de situatie alleen maar.

 

Fysieke en mentale klachten bij bore out

De fysieke klachten bij een bore out lijken op die van een burn-out. Je bent snel en vaak moe en vatbaar voor hoofdpijn. Deze klachten gaan vaak gepaard met lusteloosheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Deze klachten zorgen er samen voor dat je met een bore out in een negatieve spiraal belandt. Uitval in je werk is op den duur onvermijdelijk. Het is dus zaak om een bore out situatie zo snel mogelijk te onderkennen en aan te pakken. Als je als leidinggevende de symptomen herkent, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Het hoeft niet altijd om een bore out te gaan. De klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Tips voor een dergelijk gesprek vind je hier: https://solkie.nl/12-tips-om-moeilijke-gesprekken-makkelijker-te-maken/ 

 

Herstellen van een bore out

Om uit een bore out te komen, is de zelfwerkzaamheid van de werknemer nodig, samen met goede, professionele begeleiding van een psycholoog of therapeut. Natuurlijk biedt een andere, meer uitdagende baan of een andere werkomgeving een mogelijk oplossing. Maar je zult ook met jezelf aan het werk moeten, door je af te vragen wat je nodig hebt en waar je gelukkig van wordt, zowel in je werk als privé. En dan kan het zomaar gebeuren dat je binnen je huidige functie herstelt, door samen met je professionele begeleiding en je leidinggevende op een andere manier met je werk om te gaan.

 

Weten waar de risico’s zitten

Als werkgever wil je graag weten of er in je organisatie mensen zijn die het risico lopen op een bore out. Juist doordat de symptomen zo lijken op die van een burn-out, is het stellen van de juiste vragen belangrijk. Ook kan het tijdig signaleren van bore out risico veel problemen voorkomen, zowel voor de werknemer als voor jou als werkgever. Want bij een situatie als Erik, die jarenlang door ploetert en eigenlijk nog nauwelijks iets doet, is niemand gebaat. Solkie legt maandelijks de vinger aan de pols van je werknemers en weet hoe je de juiste vragen stelt. Meer weten? Bel Solkie.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Positief denken werkt, Solkie, groei door te vragen

Positief denken werkt

Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten. Een mooi voorbeeld is het onderzoek in een autofabriek, waar

Lees meer
Zoeken
Search
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?