10 manieren om werk minder stressvol te maken

10-manieren-om-werk-minder-stressvol-te-maken,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Dat te veel stress slecht is voor de gezondheid, is geen nieuws. En ook dat langdurige stress kan leiden tot burn-out, zal geen eyeopener voor je zijn. Veel organisaties hebben de afgelopen decennia op allerlei manieren geïnvesteerd in de individuele gezondheid van hun werknemers. Fruit op het werk, sportschoolabonnementen en ontspanningsruimtes zijn geen uitzonderingen meer, maar inmiddels bijna een vertrouwd onderdeel van de arbeidsomstandigheden. Recent onderzoek heeft echter laten zien dat de individuele aanpak minder effect sorteert dan verwacht.

Collectieve aanpak van stress

Om stress op het werk echt aan te pakken, blijkt een organisatie-brede benadering nodig. Gericht beleid en de juiste maatregelen kunnen het welzijn van alle werknemers bevorderen en tegelijkertijd de prestaties verbeteren. Want als medewerkers regelmatig in stressvolle situaties terecht komen, gaan ze vluchten of vechten. In beide gevallen trek je als organisatie aan het kortste eind. De werknemer vertrekt of valt langdurig uit met een burn-out. Een aangename en veilige werkomgeving en een organisatiecultuur die is gericht op het verminderen en voorkomen van stress kunnen dit voorkomen.

Minder stressvol

Bij deze 10 mogelijkheden die helpen om stress te voorkomen en de productiviteit te vergroten.

1.       Veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving gaat verder dan veiligheidsvoorschriften, gele hesjes en een veiligheidshelm. Hier gaat het vooral om sociale veiligheid. Als medewerkers weten waar ze aan toe zijn, weten wat er van ze wordt verwacht en wat ze zelf mogen verwachten en met vertrouwen op een positieve wijze worden benaderd, kunnen ze in veiligheid werken. Ze ervaren de ruimte om hun mening te delen en met nieuwe ideeën te komen, omdat ze weten dat ze gehoord worden.

2.       Afwisselend werk

Ga met je werknemers in gesprek over hun ideeën, talenten en ambities. Laat ze eens op een andere afdeling meewerken. Introduceer jobrotation als daar mogelijkheden voor zijn. Het maakt je als organisatie flexibeler als medewerkers op verschillende plekken inzetbaar zijn. En medewerkers ervaren afwisseling en krijgen een beter beeld van de organisatie.

3.       Duidelijke doelen

Als voor medewerkers het niet duidelijk is waar je als organisatie naar toe wilt, hoe kan een medewerker dan een idee hebben over wat hij/zij bijdraagt aan de toekomst? De stip aan de horizon moet voor iedereen duidelijk zijn; net als de stappen die daar naar toe leiden.

4.       Transparant

Wees compleet en duidelijk in wat je als organisatie van plan bent en wat je gaat doen. Leg ook uit waarom. Doe dat met regelmaat. Onderzoek laat zien dat daar waar leidinggevenden wekelijks een gesprek hebben met de medewerkers, de betrokkenheid onder medewerkers driemaal groter is dan waar dat niet regelmatig gebeurt.

5.       Stimuleren van betrokkenheid

Betrokkenheid creëer je dus onder meer door medewerkers mee te nemen in de ambities en uitdagingen van je organisatie. Dat doe je ook door ze actief te betrekken bij beleid en innovaties. Vraag ze naar hun mening en ideeën en laat ze het ook (mede) uitwerken. Koppel terug wat er met hun input is gedaan en motiveer de keuzes.

6.       Regelmatig rust en afleiding

Een gemiddeld mens kan zich maximaal 90 tot 120 minuten concentreren. Daarna heeft het brein rust nodig. Die rust krijg je door iets totaal anders te doen, zoals bewegen of rusten. Niet elke medewerker heeft de discipline of voelt zich vrij genoeg om elke twee uur te pauzeren. Stimuleer dit wel en zorg dat het binnen de organisatie heel normaal en ook belangrijk is om op je eigen manier rust te pakken; ook als dat een dutje is in een luie stoel.

7.       Balans werk en privé

Een belangrijke veroorzaker van stress is dat er geen eind komt aan het werk. Door de smartphone ben je altijd bereikbaar en kan je altijd je mail zien. Creëer een cultuur waarin werktijd is gekaderd. Zorg dat leidinggevenden ook alleen tijdens normale werktijden mailen naar hun medewerkers en daarin het goede voorbeeld geven. Altijd aan en altijd bereikbaar moet niet iets zijn waar je zelf trots op bent of extra waardering voor krijgt.

8.       Autonomie

Tal van onderzoeken tonen aan dat werknemers autonomie in het werk heel belangrijk vinden. Geef die ruimte zover dat mogelijk is en probeer die ruimte verder te vergroten. Het geeft medewerkers een stuk minder stress als ze gewoon tijdens werktijd naar een (tand)arts kunnen of een dag thuis kunnen werken als een kind ziek is. Medewerkers die zich verantwoordelijk voelen voor hun werk en betrokken zijn bij de organisatie, zorgen er zelf wel voor dat al het werk tijdig wordt gedaan.

9.       Ruimte voor groei

Als je medewerkers mogelijkheden biedt om te groeien en zich te ontwikkelen, loop je natuurlijk het risico dat ze op een gegeven moment met de opgedane kennis en ervaring ergens anders gaan werken. Toch mag dat geen reden zijn om niet in je medewerkers te investeren en geen opleidingsmogelijkheden of carrièreperspectief te bieden. Sterker nog; de nieuwe generatie werknemers vindt zelfontplooiing en werkplezier nog veel belangrijker dan een goed salaris.

10.   Waardering en erkenning

Ook veel belangrijker dan een goed salaris zijn erkenning en waardering. Erkenning betekent dat een medewerker het gevoel heeft dat hij/zij wordt gezien. Waardering is als dat ook wordt uitgesproken en/of gedeeld met anderen. Dat kan een-op-een, binnen een team, maar ook organisatie-breed, door een medewerker in de nieuwsbrief te laten vertellen hoe hij/zij een innovatie heeft aangepakt of een klant heeft binnengehaald.

Werkdruk monitoren

Hoe weet je of er veel stress heerst binnen je organisatie? Hoe monitor je welke afdelingen goed gaan en waar de aandachtspunten zitten? Hoe ontwikkelt werkdruk zich gedurende het jaar? Verzuimcijfers laten natuurlijk veel zien, maar vaak is het dan al te laat. Die wil je liever voor zijn. Met Solkie heb je altijd de vinger aan de pols. Laat stress je niet verrassen. Bel Solkie.

Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?