hr-instrumenten-overzicht,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

Werknemerstevredenheid meten: de Sleutel tot een bloeiende werkomgeving

Als HR-manager is het creëren van een positieve en productieve werkomgeving een van je belangrijkste taken. Maar hoe weet je nu echt wat medewerkers denken en voelen over hun werkervaring? Het antwoord ligt in het meten van werknemerstevredenheid – een essentiële praktijk die vaak over het hoofd wordt gezien, maar een enorme impact kan hebben op het welzijn en de prestaties van de gehele organisatie.

Alleen zijn de meeste onderzoeken saai voor medewerkers, is het een moment opname en zetten de resultaten niet tot aan tot actie bij managers.

 

Waarom werknemerstevredenheid meten?

Het meten van werknemerstevredenheid gaat verder dan alleen maar weten of jouw team gelukkig is op het werk. Het stelt je in staat om dieper inzicht te krijgen in hun behoeften, zorgen en percepties, en biedt een waardevolle kans om positieve veranderingen binnen de organisatie door te voeren. Tevreden werknemers zijn immers meer betrokken, gemotiveerd en loyaal, wat leidt tot hogere prestaties en een betere werkomgeving voor iedereen.

 

Hoe zorgen wij voor een hoge deelname aan het werknemerstevredenheid onderzoek?

1. Mail en SMS/Whatsapp

Medewerkers ontvangen per mail een link (URL) of SMS/WhatsApp en starten meteen (geen inlog of download van App). 

2. Snel en eenvoudig

Het is eenvoudig en snel in te vullen. Kost 50 seconden (max. 2 minuten).

3. Leuk en interessant

Leuk door gamification (storyline), geeft 15% tot 40% hogere deelname.

4. Zie je eigen resultaat

Medewerkers zien hun eigen resultaat op de onderzoeksthema’s

5. Maandelijks nieuwe vragen

De maanden erna stelt de software elke maand twee nieuwe vragen per hoofd thema (twee vragen maal zes hoofdonderwerpen zijn twaalf vragen per maand).

6. Automatische herinnering

Ook ontvangen medewerkers geautomatiseerd een herinnering wanneer zij de vragenlijst niet invullen of niet afmaken.

 

De rol van managers bij werknemerstevredenheid

Het meten van werknemerstevredenheid is niet alleen een taak voor HR; managers spelen ook een cruciale rol bij het bevorderen van een positieve werkomgeving. Het is belangrijk dat zij actief betrokken zijn bij het proces van werknemerstevredenheid meten, feedback van hun teamleden verwelkomen en proactief actie ondernemen op basis van de resultaten. Door teambesprekingen te organiseren en samen verbeteringen door te voeren, kunnen managers laten zien dat zij echt om hun team geven en hun betrokkenheid bij het welzijn van hun medewerkers tonen.

 

Het belang van continu leren en verbeteren

Het meten van werknemerstevredenheid moet een continu proces zijn, geen eenmalige gebeurtenis. Door regelmatig feedback te verzamelen en actie te ondernemen op basis van de resultaten, kun je blijvende verbeteringen doorvoeren binnen jouw organisatie. Blijf openstaan voor feedback, wees bereid om veranderingen door te voeren en blijf streven naar continue verbetering. Op die manier kun je een cultuur van continu leren en verbeteren bevorderen en het welzijn en de prestaties van de organisatie naar nieuwe hoogten tillen.

 

Conclusie: een betere werkomgeving begint bij meten is weten

Het meten van werknemerstevredenheid is een krachtig instrument dat je kunt gebruiken om een positieve en productieve werkomgeving te creëren voor jouw team. Door regelmatig feedback te verzamelen, actief te luisteren naar de werknemers en proactief actie te ondernemen op basis van hun feedback, kun je een verschil maken in het welzijn en de prestaties de organisatie. Laten we samen werken aan een betere toekomst voor jouw organisatie!

 

 

Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?