,

WKR Vrije ruimte 2021

wkr-vrije-ruimte-2021,-Solkie,-Groei-door-te-vragen

De werkkosten regeling is verruimt. (update 21-1-2021) Je mag onder de werkkostenregeling een gedeelte van uw fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Dat is de vrije ruimte.


Hoeveel meer WKR vrije ruimte is er in 2021?

De vrije ruimte over de fiscale loon tot en met € 400.000 is in 2020 en 2021 verhoogd van 1,7% naar 3%. Dit biedt, als je daarvoor de financiële ruimte hebt, de mogelijkheid om de medewerkers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld met een bloemetje of een cadeaubon.

Beleving werkt beter dan een geldbonus. 

Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 blijft de vrije ruimte in 2020 1,2% en in 2021 1,18%.

Over onbelaste vergoedingen en verstrekkingen boven de vrije ruimte betaal je 80% eindheffing. Daarnaast kan je bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden of verstrekken door gebruik te maken van de gerichte vrijstellingen, nihilwaarderingen of intermediaire kosten.


De meest recente wijzigingen en aandachtspunten:

 • In 2021 geldt voor de eerste € 400.000,-  een opbouw van de vrije ruimte van 3%. Over het bedrag boven de € 400.000,- wordt het opbouwpercentage 1,18%.
 • De kosten van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vallen vanaf 2020 onder de gerichte vrijstellingen
 • De gebruikelijkheidstoets is aangescherpt. Kort gezegd; bestanddelen waarvan het niet gebruikelijk is dat ze in de eindheffing worden betrokken zijn loon. (uitleg Belastingdienst);
 • Het rentevoordeel van een personeelslening is verplicht belast loon voor de werknemer. Ook als de lening wordt gebruikt voor de eigen woning van de werknemer. Het rentevoordeel mag dus niet ten laste  van de vrije ruimte worden gebracht. De lening voor de (elektrische) fiets is niet belast;
 • Let er vooral op dat u vrijgestelde vergoedingen of verstrekkingen of nihil waarderingen vooraf hebt aangewezen. Zonder aanwijzigingen geldt er geen vrijstelling.
 • Introductie van een ‘noodzakelijkheidscriterium’ voor gereedschappen en voor computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur en de mogelijkheid tot vergoeden;
 • Mogelijkheid tot saldering na afloop van het jaar;
 • Vrijstelling voor branche-eigen producten ;
 • De concernregeling maakt het mogelijk om de vrije ruimtes binnen één concern samen te voegen. Let op! Je mag dan slechts eenmaal de 3% opbouw vrije ruimte hanteren over de gezamenlijke eerste € 400.000 loonsom.


Hoe zorg je voor een correcte verwerking van de WKR?

Voor een goede verwerking van alle vergoedingen en verstrekkingen doorloop je de volgende 5 stappen.

 STAP 1 – Bepaal of een vergoeding valt onder één van de volgende categorieën.

 • Gerichte vrijstellingen
 • Nihil waarderingen
 • Intermediaire kosten
 • Overige posten buiten de vrije ruimte
 • Bij deze posten kan de vergoeding of verstrekking onbelast vergoeden (met uitzondering van de verkeersboete).

STAP 2 – Alle andere vergoedingen of verstrekkingen zijn in principe belast loon, waarover dus loonbelasting en premies betaald moeten worden.

Je kan er ook voor kiezen om een bepaalde vergoeding aan te wijzen als een vergoeding uit de vrije ruimte. Als deze vergoeding voldoet aan de gebruikelijkheidstoets, mag de vergoeding onbelast aan de werknemer worden uitgekeerd.

STAP 3 – Alle vergoedingen en verstrekkingen die niet aangewezen zijn als vergoeding uit de vrije ruimte worden dus belast als loon.

STAP 4 – Na het kalender jaar wordt bepaald hoeveel vrije ruimte er daadwerkelijk is opgebouwd.

Als je een hoger bedrag hebt aangewezen als een vergoeding uit de vrije ruimte, dan moet u over het meerdere 80% belasting betalen. Dit gaat in de vorm van een eindheffing in de loonaangifte van januari. Dat wil zeggen dat dit niet bij de werknemers wordt verwerkt, maar het bedrag van de eindheffing wordt opgeteld bij het te betalen bedrag van uw aangifte loonheffingen.

Er is dus veel mogelijk als je het netjes regelt en even na (laat) rekenen om de arbeidsvoorwaarden net even wat interessanter te maken. Lees hier tips voor meer werkgeluk.

Interessante HR informatie ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Samenvatting
wkr vrije ruimte 2021
Artikelnaam
wkr vrije ruimte 2021
Beschrijving
De werkkosten regeling is verruimt. (update 21-1-2021) Je mag onder de werkkostenregeling een gedeelte van uw fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Dat is de vrije ruimte.
Uitgegeven door
Solkie | Groei door te vragen
Deel dit artikel
Gerelateerde Blogs
Groeien-met-het-GROW-model-v2,-solkie,-groei-door-te-vragen

Groeien met het GROW-model

Het GROW-model is een raamwerk voor coaching en probleemoplossing dat vaak wordt gebruikt in zakelijke en persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Het biedt een gestructureerde aanpak om individuen

Lees meer
Zoeken
Aanbevolen Blogs
Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Lees alles over...
Ervaar het zelf

Zelf Solkie een keertje uitproberen?